Snelle 42-seconden-kookvideo's

Kom bakken en koken bij Moriesbel

Iedereen kan de keuken in!

tl. = theelepel | el. = eetlepel | gr. = gram | ml. = milliliter | gebruikte oven: electrisch

Alle videorecepten

ovenstanden.png

Kerstkransjes

Boodschappen

200 gr. boter, 140 gr. witte basterdsuiker, 300 gr. bloem, 200 gr. amandelschaafsel, 100 gr. suiker, 2 el. melk, halve tl. bakpoeder, halve tl. zout, 1 citroen voor de citroenschil, 1 ei (en vormpjes)

De keuken in!

Doe de boter, basterdsuiker, melk, zout, bakpoeder en geraspte citroenschil in een ruime, diepe kom. Doe dan de bloem erbij door een zeef (dan krijg je geen klonten). Meng alles met 1 hand. De temperatuur van je hand zorgt ervoor dat de boter verder smelt. In het begin plakt het, maar hoe meer je kneedt, hoe sneller het een soort gruizig deeg wordt. Verpak de deegbal in plastic keukenfolie en leg ‘m een uur in de koelkast. Vlak voordat je het deeg uit de koelkast haalt, kun je de oven alvast op 160 graden zetten. Bedek de bakplaat met een stuk bakpapier en leg ‘m apart. Breek een ei boven een kommetje en klop het los met een vork. Bestrooi je werkblad of aanrecht licht met bloem (zeefje). Vorm het deeg met beide handen tot een dikke, ronde plak en rol het rustig uit tot een lap. Als je je deegroller inwrijft met bloem, blijft het deeg er niet aan plakken. Uit de lap kun je nu met een rond vormpje koekjes steken. Je hebt een vormpje van 7 cm. doorsnee nodig en nog een kleiner vormpje van 2 cm. doorsnee, voor het gat in het kransje. Til het deegkransje voorzichtig op, bestrijk het met ei en duw het dan (met de ei-zijde) in het amandelschaafsel. Haal het er voorzichtig uit en duw het dan in de suiker. (Niet eerst in de suiker en daarna in het schaafsel, anders plakt het amandelschaafsel er niet goed aan.) Draai het kransje om en leg het voorzichtig op het bakpapier op de bakplaat. Je kunt er ruim 30 kransjes mee maken. Schuif de volle bakplaat in het midden van de oven en bak de kerstkransjes in 20 minuten op 160 graden goudbruin. Tip: Gooi de suiker van het bord weg in de vuilnisbak (ei). Na het bakken even laten afkoelen. Zelfgebakken kerstkransjes ruiken en smaken pas écht naar eind december. En ze passen natuurlijk in de kerstboom.

Duurt ongeveer: 1 uur en 45 minuten

Extra info - In plaats van gewone bloem, kun je ook Zeeuws bloem gebruiken. Dat is rijk aan enzymen, bevat weinig gluten en is erg rekbaar en elastisch. De tarwekorrel bevat minder zetmeel, is vochtiger en heeft minder bindkracht. Zeeuws bloem is daardoor bij uitstek geschikt voor het maken van koekjes. 

Terug naar 42keuken

Sinterklaascake

Boodschappen

Cakemix, 100 gram roomboter, 2 eieren, 2 el. melk, 5 bolletjes stemgember (geconfijte gember op siroop), 80 gr. kruidnoten (voor springvorm van 19 cm.)

De keuken in!

Voor deze cake gebruik ik een springvorm van 19 cm. en daarom 200 gr. cakemix (een half pak). Als je een grotere maakt in een springvorm van 24 cm., gebruik dan 400 gr. cakemix (het hele pak), 200 gr. roomboter, 4 eieren, 4 el. melk, 10 bolletjes stemgember en 150 gr. kruidnoten. Omdat de kruidnoten van origine wat droog zijn, moet je vooral niet te weinig boter gebruiken. Maar nu gaan we de keuken in!

Zet de oven op 160 graden en beboter de bakvorm. Bestuif 'm vervolgens licht met bloem (zeefje). Snijd de gemberbolletjes in kleine stukjes. Mix de boter in een beslagkom tot een zachte crème. Voeg de eieren, de melk en de cakemix toe en mix het 1 minuut goed door elkaar. Daarna nog 2 minuten op de hoogste stand. Nu mogen de gemberstukjes en de kruidnoten erbij. Meng alles door elkaar (kort mixen of omscheppen met een lepel). Schep het beslag in de bakvorm en verdeel het evenredig met een lepel. Bak de cake in 1 uur goudbruin. Als je erin prikt met een spies of prikker en die komt er schoon uit, dan is de cake klaar. Laat de cake een paar minuten in de vorm afkoelen en schud 'm er dan uit. Het handigst is om hem eerst op een rooster een minuut of 25 te laten afkoelen en daarna pas op een bord of schaal te leggen. Als hij goed gelukt is, staat jouw Sinterklaascake volgend jaar op ieders verlanglijstje.

Variatietip

Voeg een zakje vanillesuiker en/of een tl. speculaaskruiden toe. In plaats van kruidnoten, kun je ook schuimpjes gebruiken (of allebei). Er kunnen natuurlijk ook nog rozijnen, of andere vruchten in. Een scheutje gembersiroop (uit het potje) maakt het extra... gemberig. En een scheut likeur: waarom ook niet?

Duurt ongeveer: 75 minuten (daarna nog half uurtje afkoelen)

Extra info - Voorkom inzakken. Open de oven pas de laatste 5 minuten van de baktijd om te checken of de cake al gaar is (met prikker). Als je de oven eerder opent, stroomt er koude lucht naar binnen waardoor de cake kan inzakken.

Terug naar 42keuken

Italiaanse Chocoladecake

Boodschappen

150 ml. olijfolie, 150 gr. gemalen amandelen (of zelf amandelschaafsel in de blender fijnmalen), 125 ml. kokend water, 200 gr. witte basterdsuiker, 50 gr. cacaopoeder, 3 eieren, 2 vanillestokjes (of 1 zakje vanillesuiker), 1 tl. bakpoeder, beetje zout

De keuken in!

Zet de oven op 170 graden en wrijf de randen van een springvorm (23 cm Ø) in met olie. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier, klem 'm dicht en knip het overtollige papier naar de prullenbak. Doe 50 gr. cacao in een kom (door een zeef, dat voorkomt klonten) en schenk er al roerend 125 ml. kokend water bij. Meng de cacao met het water tot een papje. Schraap daarna 2 vanillestokjes uit en meng de vanille goed door het cacao-papje. Doe vervolgens een theelepeltje bakpoeder, de gemalen amandelen, de witte basterdsuiker en wat zout in een kom en meng alles met je vingers door elkaar. Het mengsel mag nu in een beslagkom. Schenk 150 ml. olijfolie bij het mengsel in de beslagkom. Voeg 3 eieren toe en mix alles minstens 3 minuten op de hoogste mixerstand. Schenk daarna het cacao-papje erbij en meng alles met de mixer nog even op de laagste stand. Schenk het in de springvorm. Het 'beslag' is wat dunner dan gewoonlijk, maar dat hoort zo. Bak de cake in 40 tot 45 minuten. Als je er daarna een prikker in steekt en hij komt er vrij schoon uit, dan is de cake klaar. Plaats de springvorm op een rooster en laat 'm een minuut of 10 afkoelen. Je kunt de cake voorzichtig lossnijden met een smal, scherp mes, als je bang bent dat hij aan de rand van de vorm blijft kleven. Laat de cake eenmaal uit de vorm nog even verder afkoelen. Lekker als dessert... met bijvoorbeeld een bolletje vanille roomijs.

Variatietip

In plaats van gemalen amandelen kun je ook 150 gr. zelfrijzend bakmeel gebruiken. Amandelen combineren met hazelnoten (gemalen) kan ook lekker zijn. Of je voegt een stuk of 10 grof gehakte hazelnoten aan het beslag toe (zie ook: hazelnoten crushen).

Duurt ongeveer: 1 uur (inclusief bakken)

Extra info - Italianen houden erg van cakes waarin olijfolie verwerkt is. Het geeft een vrij pure smaak, heel anders dan boter. De vitamine E in de olijfolie houdt de cake op een natuurlijke manier langer vers. Met olijfolie in plaats van boter krijg je bovendien veel minder verzadigde vetten binnen. Met de leeggeschraapte vanillestokjes kun je trouwens zelf vanillesuiker maken, wist je dat al?

Terug naar 42keuken

Sinaasappel Kaneel Jam (Herfstjam)

Boodschappen

1 liter sinaasappelsap (1 pak Appelsientje of 15 perssinaasappels), 750 gr. geleisuiker, 2 kaneelstokjes en natuurlijk 5 à 6 lege potten

De keuken in!

Maak de potten en de deksels bacterievrij met kokend water (steriliseren). Dit verlengt straks de houdbaarheid van de jam. Plaats ze daarna ondersteboven op een schone theedoek. Zet een pan voor 2 liter inhoud op een kleine pit en giet het sinaasappelsap erin. Voeg 750 gr. geleisuiker en 2 kaneelstokjes toe en roer alles door elkaar met een houten lepel. Breng het aan de kook en blijf daarbij steeds roeren. Dat duurt ongeveer een kwartier. Als het begint te borrelen, dan kookt het en mag het vuur wat lager, maar blijf wel rustig roeren. Laat de jam nooit langer dan 5 minuten koken. De temperatuur loopt dan op tot zo'n 105 graden en de druppels aan je houten lepel worden gelei-achtig. Draai het vuur uit en verwijder de kaneelstokjes. Laat de jam in de pan een minuut of 5 afkoelen. Giet hem dan in de potten, draai de deksels er stevig op (bescherm je handen, want heet!). Zet ze ondersteboven weer op de theedoek en laat ze rustig afkoelen. Tijdens het afkoelen wordt de jam dik. Na een half uurtje kunnen de potten weer rechtop. Je kunt de jam 3 tot 6 maanden bewaren. Na het openen in de koelkast ongeveer een maand. Tip: schrijf de datum erop. Lekker bij het ontbijt, in yoghurt of als taart- en cakevulling. Later gaan we weer jam maken, maar dan met verse vruchten.

Variatietip

Voeg een eetlepel vanillesuiker toe. De kaneelstokjes kun je weggooien, maar je kunt ze ook bij de jam doen. Voor deze snelle jam kun je natuurlijk ook allerlei andere sappen uit een pak gebruiken (appelsap, druivensap, dubbeldranken).

Duurt ongeveer: 30 minuten

Extra info - Jam en marmelade maak je eigenlijk juist met vers fruit of verse vruchten. Laat je fruit goed uitlekken en gebruik altijd voldoende suiker. De algemene verhouding is 1:2 (1 deel suiker en 2 delen fruit). Beter is om iets meer te gebruiken zodat je minimaal 65% suiker hebt, dat verlengt de houdbaarheid. De potten moeten eerst even ondersteboven staan, om te voorkomen dat lucht via de rand van de deksel wordt aangezogen tijdens het krimpen van de jam. Eventuele bacterieën gaan dan alsnog dood in de hete lucht aan de bodem van de pot. De jampotten zijn nu vacuüm gesloten. Als je 'm nu voor de eerste keer opendraait, dan hoor je de bekende 'plop'.

Terug naar 42keuken

American Pancakes

Boodschappen

250 gr. bloem, 400 ml. karnemelk, 2 eieren, 2 el. suiker, 1 vanillestokje (of 1 el. suiker en 1 zakje vanillesuiker), 4 tl. bakpoeder, 1 el. olie, beetje zout

De keuken in!

Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap er de vanille uit en tik die in een beslagkom. Je kunt de verse vanille ook vervangen door een zakje vanillesuiker. Doe bloem, suiker, zout, bakpoeder, eieren, olie en karnemelk erbij en klop alles goed door elkaar. Laat de koekenpan (of -pannen of bakplaat) goed heet worden en wrijf die in met wat olie. Verdeel het beslag met een kleine pollepel over de koekenpannen (bijvoorbeeld 3 pancakes per pan). Bak ze op half hoog vuur en keer ze na een minuut of 3 om. Let op: keer ze maar 1 keer om, anders worden ze minder fluffy. Serveer ze op elkaar gestapeld met bijvoorbeeld pancake syrup / maple syrup erover, of jam, stroop, blauwe bessen, aardbeien en eventueel nog een klontje boter on top. Yummmza!

Variatietip

Doe er geen suiker of vanillesuiker bij en strooi geraspte kaas op de pancakes nadat je ze heb omgekeerd. Of: doe in stukjes gesneden mozzarella door het beslag en leg verse basilicum op de pancakes nadat je ze hebt omgekeerd. Je kunt i.p.v. karnemelk trouwens ook gewone melk gebruiken.

Duurt ongeveer: 10 minuten

Extra info - Er bestaat ook kant-en-klaar pannenkoekenmix voor American Pancakes, bijvoorbeeld die van Aunt Jemima. Die kun je online kopen of bijvoorbeeld bij Eichholz Delicatessen in de Leidsestraat (Amsterdam).

Terug naar 42keuken

Wintergroente Frites

Boodschappen

1 knolselderij, 1 winterpeen, 1 meiraap (= meiknol = knolraap), 3 pastinaken, bosje bladselderij, 2 el. sesamzaadjes, olijfolie, peper en zout, knoflooksaus (zie filmpje onderaan)

De keuken in!

Zet de oven op 200 graden en bedek de bakplaat met bakpapier. Spoel de groenten af onder de kraan indien nodig en rasp de winterwortel en de pastinaken. Snijd er Vlaamse frieten van (blokkige reepjes) en leg de frieten op de bakplaat. Bij de knolselderij is het handig om hem eerst in vieren te snijden en dan te schillen, voordat je er frieten van snijdt. De meiraap hoef je niet te schillen. Sprenkel olijfolie over de frieten op de bakplaat en strooi er (verse) peper en zout over. Schuif de bakplaat in de oven en laat ze 30 - 45 minuten bakken. Halverwege moet je ze 1 keer omscheppen. Intussen kun je de bladselderij fijnhakken en de sesamzaadjes roosteren. Dat laatste doe je in een droge pan met het vuur niet te hoog. Strooi de sesamzaadjes na het roosteren op een bordje.

Je kunt nu gelijk ook zelf de knoflooksaus maken. Hoe je dat doet? Hieronder staat het recept (met filmpje).

Als de frieten klaar zijn, strooi er dan de sesamzaadjes en de bladselderij over. Opdienen met de knoflooksaus. Dat wordt smulle, zulle!

Variatietip

In plaats van bladselderij kun je ook peterselie gebruiken. Bij de wintergroenten kun je ook nog frieten van aardappel, of zoete aardappel snijden, maar zorg dat de bakplaat niet te vol wordt. Natuurlijk kun je er een visje of bijvoorbeeld een kipfiletje bij eten.

Knoflooksaus maken

Pers 2 (of 3) knoflooktenen in een kom, doe er 4 el. mayonaise bij en 1 el. creme fraîche, peper en zout en een beetje citroensap. Goed (echt flink) roeren.

Duurt ongeveer: 1 uur (inclusief zelf knoflooksaus maken)

Extra info - Meiknol en pastinaak zijn soms te koop in de (biologische) supermarkt maar sowieso in de groentewinkel. Meiraap, of meiknol, of knolraap: drie namen voor hetzelfde knolletje met een frisse, licht radijzige smaak. Pastinaken hebben een zachtzoete, anijsachtige smaak. De groene stengels die eventueel nog aan de knolselderij zitten, verdienen een enkele reis naar de biobak.

Terug naar 42keuken

Appelflappen met hazelnoot

Boodschappen

pakje bladerdeeg (8 plakjes nodig), 2 el. bruine basterdsuiker, 15 hazelnoten, 2 zoete appeltjes, 1 tl. kaneel, 1 ei, water, rietsuiker (of kristalsuiker)

De keuken in!

Haal 8 plakjes bladerdeeg uit de verpakking (of alle 10). Haal de plastic blaadjes van de plakjes af en leg ze op een rij zodat ze kunnen ontdooien. Dat duurt zo'n 5 tot 10 minuten. Intussen kun je de oven voorverwarmen op 225 graden. Leg de bakplaat ergens apart en leg er een stuk bakpapier op. Zet ook een bord klaar met een laag suiker erop. Schil de appels, snijd ze in kleine stukjes en doe ze in een kom. Leg de hazelnoten op een snijplank en sla erop met een koekenpan. Daarna kun je ze makkelijk in kleine stukjes snijden. Gooi ze bij de appelstukjes en voeg de basterdsuiker en kaneel toe. (Je kunt er ook nog een paar druppels citroensap bij doen.) Roer alles door elkaar. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg. Dat voorkomt dat je appelflappen met luchtbellen krijgt. Zet een kommetje water klaar en een kommetje geklutst ei. Ik gebruik een kwastje, maar als je dat niet hebt, kun je ook een hoekje van een opgevouwen stuk keukenpapier gebruiken of zo iets. Schep het appelmengsel op een bladerdeeglapje (niet te veel) en bestrijk twee van de randen met een beetje water. Vouw het flapje dicht en duw de randen voorzichtig op elkaar. Het water werkt als lijm. Duw de randen daarna aan met een vork. Bestrijk de bovenkant met ei. Duw het flapje met de bovenkant voorzichtig in de suiker en leg het daarna op het bakpapier. Herhaal dit met alle flapjes. Bak ze in 15 minuten onderin de oven goudbruin. Tip: gooi de suiker op het bord weg (rauw ei). Laat ze na het bakken een minuut of 10 afkoelen (want héét). Lekker direct met z'n allen opeten of een deel voor morgen bewaren in een blik :)

Variatietip

Hazelnoten kun je ook vervangen door walnoten of door helemaal geen noten, maar rozijnen of krenten! En denk eens aan peer... Als je peer gebruikt moet je die misschien eerst extra droogdeppen met keukenpapier.

Duurt ongeveer: 30 minuten

 

Terug naar 42keuken

Koffiekoekjes

Boodschappen

Voor 15 koekjes: 200 gr. bloem, 160 gr. roomboter, 2 afgestreken tl. gemalen koffie, halve tl. zout en 100 gr. palmsuiker. (In plaats van palmsuiker kun je ook bruine basterdsuiker of rietsuiker of gewone suiker gebruiken, maar palmsuiker is extra lekker.)

De keuken in!

Pak een ruime, diepe schaal of kom en gooi de palmsuiker erin. Duw de palmsuiker met je vingers klontvrij. Voeg de halve tl. zout, de gemalen koffie (liefst versgemalen espressobonen) en de zachte boter eraan toe. Gooi nu de bloem erover door een zeef. Zo weet je zeker dat er geen klontjes in je deeg komen. Meng alles met 1 hand. De temperatuur van je hand zorgt ervoor dat de boter verder smelt. In het begin plakt het, maar hoe meer je kneedt, hoe sneller het een deegbal wordt. Verpak de deegbal in plastic keukenfolie en leg 'm een uur in de koelkast. Vlak voordat je het deeg uit de koelkast haalt, kun je de oven alvast op 170 graden zetten. Bedek de bakplaat met een stuk bakpapier en leg 'm apart. Bestrooi je werkblad of aanrecht licht met bloem (zeefje) en rol het deeg voorzichtig in een lange worst van 3 cm. doorsnee. Snijd de worst in 15 plakjes van ongeveer 1 cm. Draai er in je handen ovale bolletjes van en leg ze op de bakplaat. Zorg dat ze een beetje uit elkaar liggen, want de bolletjes worden platte koeken (zie video). Druk met een vork voorzichtig een gleufje in het midden van ieder bolletje. Bak de koekjes in 20 minuten op 170 graden. Laat ze daarna ongeveer een kwartier afkoelen en uitharden.

Variatietip

Wat ook kan: chocoladekoekjes! Gebruik dan cacao in plaats van koffie. Zeef dan 2 afgestreken theelepels cacao bij het mengsel, voordat je de bloem toevoegt.

Duurt ongeveer: 1 uur en 45 minuten

Extra info - Palmsuiker wordt gemaakt van het sap van bepaalde palmbomen. Het is iets minder zoet en heeft een caramelachtige bijsmaak. Je kunt het kopen in natuurvoedingswinkels en bijvoorbeeld bij De Tuinen. In plaats van gewone bloem, kun je ook Zeeuws bloem gebruiken. Dat is rijk aan enzymen, bevat weinig gluten en is erg rekbaar en elastisch. De tarwekorrel bevat minder zetmeel, is vochtiger en heeft minder bindkracht. Zeeuws bloem is daardoor bij uitstek geschikt voor het maken van koekjes.

Terug naar 42keuken

Smeuïge Sambal

Boodschappen

4 rode pepers (lombok of Spaanse pepers), 2 bollen knoflook, 2 uien, 1 sjalotje, 2 rode paprika's, 5 tomaten, 1 limoen, 140 gr. tomatenpuree (2 kleine blikjes), 3 el. rietsuiker, plantaardige olie, 2 tl. zout

De keuken in!

Giet kokend water in 4 schone potten en in de deksels om ze te steriliseren. Snijd alle ingrediënten en bewaar ze op aparte bordjes of schaaltjes. Twee snijtips: probeer de binnenkant van de pepers zo weinig mogelijk aan te raken (zie video). Dat voorkomt dat de 'prikkende stoffen' in je vingers trekken. (Lees meer hierover bij Extra info, onderaan) En voordat je de knoflook pelt: eerst even kneuzen hè... Verwarm olie in een braad- of hapjespan en laat de sjalot en de ui hierin 5 minuten fruiten op half hoog vuur. Strooi de rietsuiker erbij, even roeren en bakken en voeg dan de knoflook en de pepertjes toe. Weer doorroeren en een paar minuten laten bakken. Daarna kan de paprika erbij, zelfde verhaal: weer omroeren en alles lekker laten bakken. Voeg dan de tomaatstukken en het zout toe. Snijd de limoen in 4 stukjes. Rasp de schil van twee partjes en knijp het sap uit de andere twee partjes, gewoon boven de pan. Laat het een minuut of 10 zacht pruttelen. Af en toe roeren. Daarna het vuur uit en met de staafmixer pureren. Je kunt er ook voor kiezen om het minder fijn te pureren zodat je een iets grovere sambal krijgt. Verdeel de sambal over de potten (ik kreeg 3 potten van ieder 350 gr. vol). Sluit ze goed af en zet ze ondersteboven op een doek om af te koelen. Daarna bewaren in de koelkast. Zo kun je er 2 tot 4 weken van genieten. Lekker bij gerechten, maar ook op kaas, pindakaas, grote stukken komkommer, en ja... zelfs bij roomijs (vanille, pistache, chocolade). 

Variatietip

Voor iets pikantere sambal gebruik je naar wens 6 of zelfs 8 rode pepers. Of wat dacht je van 4 rode pepers en 4 Madame Jeanette pepertjes? Die zijn super heet maar zeer smaakvol (verkrijgbaar bij de toko). Gebruik dan om te beginnen de pitjes van deze pepertjes eerst nog even niet :)

Duurt ongeveer: 1 uur

Extra info - Als je pepertjes snijdt, trekt de stof die de hete smaak veroorzaakt (capsaïcine) in je vingers. Wrijf nooit tussendoor in je ogen. Raak überhaupt geen gevoelige plekken of slijmvliezen aan met pepervingers want het branderige gevoel blijft lang doorwerken. Met water en zeep wassen helpt niet. Je handen met (koude) olie of vettige crème wassen en daarna met water en zeep helpt wel.

Terug naar 42keuken