Moriesbel Media Creative

View Original

Tortilla Española

Boodschappen

6 eieren, 1 aardappel, 1 ui, knoflook, verse peterselie, olijfolie, peper en zout (voor koekenpan met diameter van 16-20 cm.)

De keuken in!

Schil de aardappel en snijd 'm in kleine blokjes. Zet de koekenpan op het vuur en doe er olijfolie in. Snipper de ui. Doe aardappel en ui in de pan en laat ze op middelhoog vuur even fruiten. (Gebruik zo veel aardappel en ui dat de bodem bedekt is, dus niet te veel.) Hak de knoflook fijn en voeg erbij. Beetje omroeren en daarna het vuur lager. Hak de peterselie fijn en doe die in een ruime kom, samen met de eieren. Voeg peper en zout toe. Goed mengen en loskloppen met een garde. Zet het vuur onder de pan hoog en giet het eiermengsel in de pan. Meng het in de pan nog even door de aardappel/ui/knoflook. Houd het vuur nog een halve minuut hoog en draai het daarna op de laagste stand. Leg een deksel op de pan en laat 15 minuten staan. Af en toe even kijken of het niet aanbrandt. Als het goed is, moet je de dikke omelet los kunnen schokken als je de pan een beetje bruusk beweegt en op het fornuis klopt. Je kunt de omelet ook voorzichtig met een spatel in de pan bewegen. Leg de deksel op de pan, houd 'm met je ene hand op de pan gedrukt, terwijl je de pan met je andere hand optilt. Draai de pan met deksel nu in 1 beweging ondersteboven en til de pan weg van de deksel. De omelet ligt nu op de deksel. Zet de pan weer op het fornuis en laat de omelet van het deksel terug in de pan glijden. Duw de tortilla voorzichtig een beetje dieper in de pan door erop te kloppen met een vork. Dat heb ik het geleerd van Teresa, in San Sebastián de La Gomera. Het maakt de tortilla iets steviger en minder luchtig, wat juist lekkerder is. Laat 'm nog een minuut of 10 staan, maar nu zonder deksel op de pan! Daarna is de tortilla klaar. Daarna op een bord een kwartier tot een half uur afkoelen. Lekker met brood, een lik mayonaise en in combinatie met salade of bijvoorbeeld naast een kom soep. Rico!

Variatietip

Met dit basisrecept kun je variëren zo veel als je wilt. Denk aan sardines, tonijn, gerookte-kipreepjes, hamblokjes, zongedroogde tomaat, koriander, paprikapoeder, maïs, tuinbonen. Ingrediënten die nat of vettig zijn altijd goed laten uitlekken of droogdeppen met keukenpapier voordat je ze met je eieren mengt.

Duurt ongeveer: 45 minuten

Extra info - Een Tortilla Española van dit formaat, met 6 eieren, kun je eten met 2 óf 4 personen. Ligt eraan of je er iets bij eet, of het een diner is, een lunch of late night snack. Gebruik altijd olijfolie, dat is essentieel voor een goede smaak. Het hoge vuur de eerste minuut na het toevoegen van het eiermengsel zorgt ervoor dat je omelet aan de onderkant snel droogbakt zodat hij niet aan de pan plakt.

Terug naar 42keuken