Friszoete Zomerappeltaart

Boodschappen

1 pak appeltaartmix, 3 appels (Jonagold of Elstar), 3 eieren, 125 gram roomboter, 1 citroen, handje rozijnen, handje hazelnoten, een paar walnoten, 5 el. amandelschaafsel, 2 zakjes vanillesuiker, suiker (naar wens), kaneel, stuk witte chocola

dekeukenin.png

De keuken in!

Zet de oven op 180 graden. Klem een stuk bakpapier over de bodem van een springvorm (23 cm.) en knip de randen weg. Vet de springvorm in met boter. Laat de rozijnen wellen in een kopje lauw water. Schil de appels, snijd ze in stukjes en bewaar ze in een diep bord. (Je kunt ze ook in plakjes snijden die je straks dakpansgewijs over elkaar legt op het beslag.) Besprenkel de appelstukjes met het sap van een halve citroen. Leg de hazelnoten bij elkaar op een snijplank en sla erop met een koekenpan. Nu rollen de hazelnoten niet meer weg en kun je ze gemakkelijk fijnhakken met een mes. Hak de walnoten fijn (panslag niet nodig). Haal de rozijnen uit het water en laat ze drogen op keukenpapier. Strooi suiker, 1 zakje vanillesuiker en kaneel bij de appelstukjes en meng alles door elkaar met een lepel. Laat de boter zacht worden (15 seconden in magnetron of au-bain-marie) en mix het in een beslagkom tot een zachte crème. Voeg 1-voor-1 de eieren toe en mix ze door de boter. Gooi nu de appeltaartmix, 1 zakje vanillesuiker, een beetje kaneel, de noten en de rozijnen erbij en mix het weer even door elkaar. Rasp de citroenschil bij het beslag en mix alles vervolgens 2 minuten op de hoogste stand. Doe het beslag in de springvorm en verdeel het met een lepel. Gooi de appelstukjes voorzichtig over het beslag en dek ze af met amandelsnippers. Zet de springvorm in het midden van de oven en bak de taart in 55 minuten. Haal 'm eruit en laat de taart in de vorm even afkoelen, bij voorkeur op een rek. Rasp nu de witte chocola over de taart. Kijk of de rand van de taart van de springvorm teruggeweken is. Dan kun je de vorm open laten springen en de taart op een schaal schuiven. Door rustig aan het bakpapier te trekken, krijg je de taart makkelijk van de bodem af. Lekker bij koffie, thee, limonade en... bubbels!

Variatietip

Meng de noten en rozijnen niet met het beslag maar met de appelstukjes.

Duurt ongeveer: 70 minuten

Extra info - Appeltaartmix is tarwebloem, rijsmiddel, zout, suiker en aroma. Kijk zo nodig op het pak of je de ingrediënten of dosering moet aanpassen. In plaats van bakpapier te gebruiken, kun je de bodem van de springvorm ook invetten. Eventueel strooi je er daarna een poederdun laagje bloem overheen, door een zeef. Je kunt de taart dan ook van de bodem losschuiven.

Terug naar 42keuken