Moriesbel Media Creative

View Original

Keukentips

Au-bain-marie

Au-bain-marie betekent: In het bad van Marie. Een kom of schaal zet je in een pan warm water. Wat je in de kom of schaal doet, verwarm je op deze manier rustig en gelijkmatig. Er is geen direct contact met de warmtebron. Zo smelt je chocola, boter, Nutella, enz. Je kunt ook een schaal au-bain-marie verwarmen. Dat doe door 'm in een grotere schaal of bak gevuld met water te plaatsen en deze in de oven te zetten. De schaal wordt dan omgeven door water dat nooit heter zal worden dan 100 graden.

Boter zacht maken

In magnetron maximaal 15 à 20 seconden en daarna mixen met spatel of kleine klopper. Klassieke manier: au-bain-marie (zie hierboven).

Chocola smelten

Smelt chocola altijd au-bain-marie (zie hierboven). Let daarbij bovendien op dat het water niet gaat koken. Zodra chocola oververhit raakt, verandert de structuur. Dit proces in onomkeerbaar en de dan ontstane klei-achtige massa kun je niet meer gebruiken. (Hetzelfde geldt voor Nutella.)

See this content in the original post

Dadels vullen (met Nutella)

Dadels kun je vullen met zachte roomkaas (bijvoorbeeld Mon Chou), roquefort, geitenkaas met gehakte wal- of pistachenoten... of natuurlijk met Nutella. Maak de Nutella au-bain-marie zacht. Snijd de dadel open, haal de pit eruit en doe de vulling erin. Voorzichtig dichtdrukken en tegen elkaar aan leggen.

See this content in the original post

Fruiten

Om aroma en smaak te boosten, worden groenten vaak eerst kort aangebakken in olie of boter. Dat heet fruiten. Uien laat je vaak even goudgeel fruiten.

See this content in the original post

Hazelnoten crushen 

Hazelnoten en andere ronde noten rollen bijna altijd van je snijplank af. Leg ze daarom bij elkaar op je plank en sla er 1 keer op met een koekenpan. Dan rollen ze niet meer weg en kun je ze makkelijker fijnhakken.

Kant-en-klaarmix uit een pakje

Bakmixen voor muffins, brownies, appeltaart, pizzabodem zijn prima om te gebruiken. Waarom zelf het wiel uitvinden als iemand anders dat al voor je gedaan heeft? Het is leuk om zelf dingen te maken zonder dat het te ingewikkeld voor je wordt. Als je flink de slag van het bakken en koken te pakken hebt, kun je altijd nog een stap verder gaan en zelf je beslag en deeg e.d. samenstellen. Iedereen kan de keuken in, dus koop gerust een kant-en-klaarmix.

See this content in the original post

Knoflook kneuzen / Sneller knoflook pellen

Knoflooktenen komen vaak niet zo maar uit hun schilletje. Als je je mes plat op de teen legt en er met je vuist op slaat, kneus je 'm uit z'n strakke jasje. Je kunt de knoflookteen daarna heel gemakkelijk pellen.

See this content in the original post

Knoflooksaus maken

Pers 2 (of 3) knoflooktenen in een kom, doe er 4 el. mayonaise bij en 1 el. creme fraîche, peper en zout en een beetje citroensap. Goed (echt flink) roeren en smullen maar.

See this content in the original post

Ovenstanden

Tip: print dit plaatje en plak het in je kookboeken

See this content in the original post

Schiften

Schiften betekent dat de vetten (of oliën) die eerst opgelost waren in de vloeistof, weer met elkaar gaan mengen. De vloeistof (bijvoorbeeld saus of soep) valt dan uiteen in delen vet en de rest. Vaak gebeurt dit doordat de temperatuur te hoog is.

Schiften kun je voorkomen: haal pannen altijd van het vuur, laat de saus of soep een beetje afkoelen en meng dan pas met bijvoorbeeld de room die je wilt toevoegen. Of meng je soep of saus eerst in een apart kommetje met de room en daarna met de rest van je soep of saus.

See this content in the original post

Sinaasappelslagroom

Rasp de schil van een schoongeboende sinaasappel bij de slagroom. Daarna kloppen en... klaar! Erg verrassend omdat vrijwel niemand dit verwacht.

See this content in the original post

Trechtertje van papier

Geen trechtertje in huis? Maar wel A-4 papier? Zo maak je snel een wegwerp-trechtertje: Steel een A-4tje uit de printer, vouw dubbel en halveer het blaadje, rol het op, draai de bovenkant verder open en de onderkant een beetje dicht en zet 'm in de fles. Vasthouden tijdens het schenken en na afloop weggooien.

See this content in the original post

Vanillestokje uitschrapen

"Hoe doe je dat nou, zo'n vanillestokje uitschrapen?" Snijd het vanillestokje in de lengte open. Snijd het uiterste topje eraf. En schraap dan de vanille eruit.

See this content in the original post

Vanillesuiker maken

Zorg dat je altijd een pot of bus met witte basterdsuiker hebt staan. Als je een vanillestokje hebt gebruikt, gooi het uitgeschraapte stokje dan niet weg, maar doe het bij de suiker. De vanillesmaak trekt dan in de suiker en zo krijg je je eigen vanillesuiker.