Keukentips
Au-bain-marie
Au-bain-marie betekent: In het bad van Marie. Een kom of schaal zet je in een pan warm water. Wat je in de kom of schaal doet, verwarm je op deze manier rustig en gelijkmatig. Er is geen direct contact met de warmtebron. Zo smelt je chocola, boter, Nutella, enz. Je kunt ook een schaal au-bain-marie verwarmen. Dat doe door 'm in een grotere schaal of bak gevuld met water te plaatsen en deze in de oven te zetten. De schaal wordt dan omgeven door water dat nooit heter zal worden dan 100 graden.
Boter zacht maken
In magnetron maximaal 15 à 20 seconden en daarna mixen met spatel of kleine klopper. Klassieke manier: au-bain-marie (zie hierboven).
Chocola smelten
Smelt chocola altijd au-bain-marie (zie hierboven). Let daarbij bovendien op dat het water niet gaat koken. Zodra chocola oververhit raakt, verandert de structuur. Dit proces in onomkeerbaar en de dan ontstane klei-achtige massa kun je niet meer gebruiken. (Hetzelfde geldt voor Nutella.)
Dadels vullen (met Nutella)
Dadels kun je vullen met zachte roomkaas (bijvoorbeeld Mon Chou), roquefort, geitenkaas met gehakte wal- of pistachenoten... of natuurlijk met Nutella. Maak de Nutella au-bain-marie zacht. Snijd de dadel open, haal de pit eruit en doe de vulling erin. Voorzichtig dichtdrukken en tegen elkaar aan leggen.
Fruiten
Om aroma en smaak te boosten, worden groenten vaak eerst kort aangebakken in olie of boter. Dat heet fruiten. Uien laat je vaak even goudgeel fruiten.
Hazelnoten crushen
Hazelnoten en andere ronde noten rollen bijna altijd van je snijplank af. Leg ze daarom bij elkaar op je plank en sla er 1 keer op met een koekenpan. Dan rollen ze niet meer weg en kun je ze makkelijker fijnhakken.
Kant-en-klaarmix uit een pakje
Bakmixen voor muffins, brownies, appeltaart, pizzabodem zijn prima om te gebruiken. Waarom zelf het wiel uitvinden als iemand anders dat al voor je gedaan heeft? Het is leuk om zelf dingen te maken zonder dat het te ingewikkeld voor je wordt. Als je flink de slag van het bakken en koken te pakken hebt, kun je altijd nog een stap verder gaan en zelf je beslag en deeg e.d. samenstellen. Iedereen kan de keuken in, dus koop gerust een kant-en-klaarmix.
Knoflook kneuzen / Sneller knoflook pellen
Knoflooktenen komen vaak niet zo maar uit hun schilletje. Als je je mes plat op de teen legt en er met je vuist op slaat, kneus je 'm uit z'n strakke jasje. Je kunt de knoflookteen daarna heel gemakkelijk pellen.
Knoflooksaus maken
Pers 2 (of 3) knoflooktenen in een kom, doe er 4 el. mayonaise bij en 1 el. creme fraîche, peper en zout en een beetje citroensap. Goed (echt flink) roeren en smullen maar.
Ovenstanden
Tip: print dit plaatje en plak het in je kookboeken
Schiften
Schiften betekent dat de vetten (of oliën) die eerst opgelost waren in de vloeistof, weer met elkaar gaan mengen. De vloeistof (bijvoorbeeld saus of soep) valt dan uiteen in delen vet en de rest. Vaak gebeurt dit doordat de temperatuur te hoog is.
Schiften kun je voorkomen: haal pannen altijd van het vuur, laat de saus of soep een beetje afkoelen en meng dan pas met bijvoorbeeld de room die je wilt toevoegen. Of meng je soep of saus eerst in een apart kommetje met de room en daarna met de rest van je soep of saus.
Sinaasappelslagroom
Rasp de schil van een schoongeboende sinaasappel bij de slagroom. Daarna kloppen en... klaar! Erg verrassend omdat vrijwel niemand dit verwacht.
Trechtertje van papier
Geen trechtertje in huis? Maar wel A-4 papier? Zo maak je snel een wegwerp-trechtertje: Steel een A-4tje uit de printer, vouw dubbel en halveer het blaadje, rol het op, draai de bovenkant verder open en de onderkant een beetje dicht en zet 'm in de fles. Vasthouden tijdens het schenken en na afloop weggooien.
Vanillestokje uitschrapen
"Hoe doe je dat nou, zo'n vanillestokje uitschrapen?" Snijd het vanillestokje in de lengte open. Snijd het uiterste topje eraf. En schraap dan de vanille eruit.
Vanillesuiker maken
Zorg dat je altijd een pot of bus met witte basterdsuiker hebt staan. Als je een vanillestokje hebt gebruikt, gooi het uitgeschraapte stokje dan niet weg, maar doe het bij de suiker. De vanillesmaak trekt dan in de suiker en zo krijg je je eigen vanillesuiker.