Parmezaans Varkenshaasje
Boodschappen
Varkenshaasje (300 gr.), Parmigiano Reggiano (Parmezaanse kaas), aubergine, sjalotje, verse salie, verse rozemarijn, droge witte wijn (150 ml., groot glas), 50 gr. roomboter, 100 gr. crème fraîche (of room), peper en zout
De keuken in!
Snijd een paar dunne repen Parmezaanse kaas en snijd vervolgens het varkenshaasje in de lengte voor 2/3 open. Uitkijken dat je 'm niet halveert! Leg de repen parmezaan en enkele salieblaadjes erin. Vouw 'm dicht en gebruik prikkers om de beide helften aan elkaar vast te maken. In een kookwinkel kun je ook rolladetouw halen (zie plaatje), dat werkt eigenlijk makkelijker dan prikkers. Laat de roomboter op hoog vuur smelten in de pan. Zet nu de oven aan op 60 graden. Als de boter bruin begint te worden, leg je het varkenshaasje erin. Bak 'm aan alle kanten bruin in 10 tot 15 minuten en houd het vuur hoog. Snijd intussen het sjalotje en de champignons. En als laatste de aubergine (dat voorkomt bruin worden). De aubergine mag in lekkere dikke plakken. Zorg dat je een ovenschaaltje hebt voorverwarmd (heel even in de oven of 30 sec. in de magnetron). Draai het vuur laag, haal de varkenshaas uit de pan en rol 'm in aluminiumfolie. Leg 'm in de schaal en zet hem in de oven. Bak nu de sjalotsnippers en de champignons in dezelfde boter. Leg er even later de plakken aubergine bij. Druk die goed op de bodem van de pan. Strooi er verse rozemarijn en versnipperde salieblaadjes over en wat peper en zout. Tijd om af te blussen: giet de wijn langs de rand in de pan en houd het vuur nog even hoog. Schuif de pan heen en weer op het fornuis. Draai het vuur vervolgens laag. Doe de crème fraîche (of room) erbij en meng het voorzichtig met een spatel. Haal het varkenshaasje uit de folie en verwijder de prikkers of het rolladetouw. Leg 'm op een warm bord, garneer de aubergineplakken erbij en giet de saus erover. Takje rozemarijn ernaast en genieten maar. Vergeet de overgebleven witte wijn niet...
Tip: Je kunt het vocht dat in de aluminiumfolie van het varkenshaasje is achtergebleven ook nog in de pan doen en door de saus mengen. Parmezaanse kaas erover raspen is uiteraard niet verboden, maar het zou iets te overheersend kunnen worden.
Duurt ongeveer: 45 minuten
Extra info - Je hebt vast wel eens van Red een Kaas gehoord. Door de aardbevingen in Italië in mei 2012 werden Parmezaanse kazen op grote schaal ongeschikt voor de verkoop. Het overgrote deel van de kazen was echter nog heel erg geschikt voor consumpte. Red een Kaas werd een enorm succes: ruim 20.000 kilo Parmigiano-Reggianokaas ging in 2012 én 2013 naar Nederlandse keukens en zo werden de getroffen boeren gesponsord.
Verscheen in de nieuwsbrief van Red een Kaas