Historie
 GayBoySupport

GayBoySupport  ★  Info & support for gay boys worldwide since 2000  ★  Informatie en support voor gay jongens wereldwijd sinds 2000

Info & support for gay boys worldwide since 2000 Informatie en support voor gay jongens wereldwijd sinds 2000

Opgericht in juni 2000

In de Verenigde Staten was toen net onderzoek gedaan naar de link tussen zelfdoding en homoseksualiteit. De kans op zelfdoding bij homoseksuele jongeren (meestal jongens) bleek 3 maal groter te zijn dan bij hun hetero leeftijdsgenoten.

→ Lees meer over suïcide onder jonge homo’s

Om een daad te stellen tegen dit hoge aantal suïcides onder homo-jongens wereldwijd, is toen het idee voor GayBoySupport ontstaan.

Van 2000 tot 2002 bestond de site alleen in het Engels: GayBoySupport.com. Pas in 2002 is de nederlandstalige versie GayBoySupport.nl toegevoegd.

.com en .nl

Vanaf juli 2016 is de domeinnaam GayBoySupport.nl vrijgegeven en op geen enkele manier meer verbonden aan GayBoySupport.

Vanaf oktober 2019 zal de domeinnaam GayBoySupport.com ook niet meer verbonden zijn aan dit project.

Van pioniersrol tot informatiebron 


In de beginperiode vervulde GayBoySupport een belangrijke rol, omdat er nog geen sites bestonden voor jonge homo’s of die deze informatie en deze ‘jongensonderwerpen’ op een open en eerlijke manier aan wisten te bieden.

Door de jaren heen kwam er gelukkig steeds meer informatie voor homo-jongeren online. Sinds de jongerenboot mee ging varen in de Canal Parade van Amsterdam Gay Pride (eerste keer: augustus 2007), is de aandacht en informatie voor jonge homo’s online en offline steeds verder uitgebreid.

Ruim 2500 e-mails van jongens


Via e-mail werden de meest uiteenlopende vragen gesteld. Sommige jongens wilden gewoon iets weten over flirten, seks of hoe je gemakkelijk andere gays kunt ontmoeten. Anderen waren radeloos en verkeerden in een isolement. E-mail bleek geschikt om iemand te steunen bij het hervinden van zelfvertrouwen en het vergroten van weerbaarheid.

Het aantal e-mails is in de loop van de jaren verminderd. Van zo’n 10 per week in de beginjaren tot gemiddeld nog maar 1 per week in 2009.

Vanaf november 2008 ging Gay & Lesbian Switchboard de deskundige beantwoording van e-mails op zich nemen.

Uit de overweldigende hoeveelheid positieve reacties door de jaren heen blijkt dat veel jongens de website en het e-mailen als erg nuttig hebben ervaren. Onze doelstelling werd dagelijks opnieuw bereikt, wereldwijd.

Bezoekersaantallen

Het aantal unieke bezoeken aan de website was van 2000 tot 2008 ruim 4000 per maand.

Newsletter

De GayBoySupport Newsletter verscheen tot maart 2006, met thema-artikelen, interessante links en relevante nieuws-items. In 2 aparte edities: Engels en Nederlands.

GayBoySupport Network

Om voldoende op de doelgroep te blijven aansluiten, is het idee voor een feedback-netwerk ontstaan. Verschillende jongeren hebben zich daarvoor aangemeld en door de jaren heen hebben zij hun mening met ons gedeeld. Dit gebeurde meestal via e-mail en msn, soms via de telefoon. Uit dit netwerk zijn ook 14 persoonlijke coming-outverhalen voortgekomen die op de website hebben gestaan.

Donaties

GayBoySupport heeft verschillende spontane donaties ontvangen. Wij waren blij verrast met financiële steun van mensen die op deze manier hun betrokkenheid wilden uitdrukken.

Subsidie van het RiTS Fonds


GayBoySupport heeft in 2006 subsidie ontvangen van het RiTS fonds. In de brief over de toekenning van deze subsidie (30 januari 2006):

Wij zijn gecharmeerd door de opzet van GayBoySupport en denken dat dit project een buitengewoon nuttige rol vervult voor veel homoseksuele jongens in de puberteit. Met name de informatieverstrekking via de website zelf en de persoonlijke beantwoording van e-mails van deze jongeren voorziet in een functie die nog altijd van levensbelang kan zijn in Nederland en daarbuiten.

Doel bereikt, site offline

Omdat de hoeveelheid informatie online inmiddels enorm uitgebreid is, heeft de redactie haar activiteiten voor GayBoySupport in 2009 tot een minimum teruggebracht. De e-mailbeantwoording was in 2008 inmiddels uitbesteed aan Gay & Lesbian Switchboard.

Alle interactieve onderdelen (zoals de weblog met nieuws, Twitter, Hyves, YouTube, GayBoySupport Network en het feedbackformulier) zijn eind 2009 beëindigd. De website zelf heeft nog als (tweetalige) informatiebron online gestaan tot 2018.

Tumblr

Bekijk een impressie van de engelstalige content op GayBoySupport Tumblr (2015).