Boodschappen
5 kippenpoten (liever geen soepkip, want die is erg vet), 5 liter water, 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, laurierblad, 4 bouillonblokjes, diepvrieszakjes
De keuken in!
Zet een grote pan met 5 liter water op het vuur. Schil de sjalotten. Doe de hele sjalotten, de knoflooktenen (in de schil), enkele gedroogde laurierbladeren en kippenpoten in het water. Leg de deksel op de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 2,5 uur staan met de deksel schuin op de pan. Af en toe roeren. Haal daarna de kippenpoten, sjalotten, knoflook en laurier uit het water. Je kunt de bouillon vervolgens door een zeef gieten, maar dat hoeft niet. Voeg nu de bouillonblokjes toe en roer even door. Laat 'm daarna goed afkoelen. Zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water. Schep de afgekoelde bouillon in diepvrieszakjes en knoop die dicht. Bewaar de zakjes bouillon in de vriezer.
Telkens als je zelf verse soep maakt, leg je zo'n zakje even in koud water om het plastic makkelijk los te krijgen van de ijsklomp. Leg de bevroren bouillon daarna in een pan, doe er water bij (bijvoorbeeld 1 liter) en eventueel nog een bouillonblokje. Zo heb je een algemene basis en krijgt elke soep die je maakt een heerlijk volle smaak. Voeg zelf bijvoorbeeld een zakje gesneden soepgroenten toe, paddenstoelen, etc. Let op wie er deze keer als eerste tegen je zegt: Mmm, lekker krachtig soepje!
Variatietip
Runderbouillon, met runderschenkel (verkrijgbaar bij de slager). Laat de schenkel een uur op laag vuur trekken. Schep dan de vetten die op het water drijven eraf met schuimspaan of soeplepel en voeg vervolgens grof gesneden wortel, ui, prei, peterselie en knolselderij toe. Laat nog 2 tot 4 uur trekken, haal de schenkel eruit en giet de bouillon door een vergiet. Klaar is je heldere runderbouillon.
Duurt ongeveer: 5 uur, maar je bent niet 5 uur bezig (5 minuten voorbereiden, 2,5 uur trekken, een paar uur afkoelen en in diepvrieszakjes doen)
Extra info - De bouillonblokjes voeg je pas toe na het trekken van de kippenbouillon, dan beïnvloeden ze het 'trekproces' niet. Je vraagt je misschien af: Waarom bouillonblokjes bij een vers getrokken bouillon? Het antwoord is simpel. De kruiden en zouten in de blokjes geven extra smaak aan je bouillon. Je kunt er bijvoorbeeld ook blokjes voor groente- of paddenstoelenbouillon bij doen. Maar je kunt ze ook weglaten. Verder kun je variëren in wat je allemaal in het water laat meetrekken. Denk daarbij aan: stengel bleekselderij, verse kruiden zoals rozemarijn, tijm, peterselie, verschillende soorten ui, prei (wel eerst zand eruit spoelen), wortel, venkel, peperkorrels en zelfs gemberwortel.