Hacking for life

Hacklunch

Bij XS4ALL was er elke 2 weken een Hacklunch. Gastsprekers kwamen onder lunchtijd vertellen over allerlei interessante onderwerpen. Van Bob Overbeeke over singularity, naar Cordula Rooijendijk over de ontstaansgeschiedenis van de computer. Bij haar verhalen moest ik terugdenken aan mijn jeugd. 

Homecomputer

Ik kon als kind uren bezig zijn met fietslampjes, motortjes, draadjes, batterijen, stekkertjes, bellen, lego, meccano, opengeschroefde casetterecorders en telefoons, antennes, dynamo’s, hangsloten, racebaanafstandsbedieningen, tangen, plakband en dan bij voorkeur alles door elkaar heen. Dat ervaarde ik toen als een must, om voor elkaar te krijgen wat ik nu weer had bedacht. Soms nam ik stiekem telefoongesprekken op. En door de ontvanger van de radio buiten het ingestelde bereik te schroeven, kon ik de politieradio ontvangen. Reuzeboeiend! Er gebeurde niet zoveel in Breda, maar toch.

In de jaren zeventig had mijn oudere broer een homecomputer gebouwd

In de jaren zeventig had mijn oudere broer een homecomputer gebouwd

Het 'hacken' zat wel een beetje in de genen, denk ik. In de jaren zeventig had mijn tien jaar oudere broer een homecomputer gebouwd met o.a. een cassetterecorder, portable TV en een los, loodzwaar toetsenbord. Ik mocht er eigenlijk niet aankomen. Maar na veel aandringen… Om een tekening uit de matrixprinter te laten komen, verzon ik een ‘programma’. De formule {if.. goto..} was zo’n beetje de basis van alles. En het lukte!

Retro softwaredownloads

Op de standaard 5 inch diskette paste maar 64 KByte. Op gewone cassettebandjes paste veel meer. Dus iedereen zette programma’s en gegevens op bandjes. Als je ze beluisterde, hoorde je eindeloze reeksen kraakklanken en pieptonen. Dat was de indrukwekkende ‘computertaal’. Programma’s werden soms uitgezonden op de radio en als je dan na “Start de opname nu” de rode opnameknop van je cassetterecorder indrukte, dan kon je die programma’s dus opnemen. Dat waren de eerste softwaredownloads!

Van always off naar always on

Ik ben blij dat ik die ontwikkeling en de komst van internet heb meegemaakt. In mei 2008 bestaat XS4ALL en daarmee internet voor consumenten in Nederland 15 jaar. Sinds 1997 heb ik internet. Vanaf 2000 is er voor mij nog nauwelijks een dag geweest dat ik niet online was.

Hippies from Hell

Bekijk de eerste 53 minuten van deze legendarische documentaire van Ine Poppe:

_________________________________
terug naar ➜ moriesbel.nl/blog