Jongerencommunicatie is een vak apart

Effectieve, rake woorden

Effectieve communicatie gericht op jongeren vraagt om een specifieke copywriter.

Zeggen waar het op staat, met begrip voor de belevingswereld en uitgangspositie van de jongeren waartegen je praat. Het klinkt mooi, maar hoe doe je het? Dit vraagt om een copywriter met inlevingsvermogen, inventiviteit en een sociaal-pedagogische achtergrond. Iemand zoals ik dus.

Deze doelgroep houdt er niet van als iemand ze de les leest of ze dingen opdringt 'voor hun eigen bestwil'. Jongeren die gemotiveerd raken, tonen vaak veel betrokkenheid en willen graag van alles weten over onderwerpen die ze zelf interessant vinden.


Vrij-Veiligcampagne SOA AIDS Nederland, 2011

 • Doel: Condoomgebruik onder jongeren bespreekbaar maken en stimuleren

 • Resultaat: 4,4 miljoen views en 2,2 miljoen doorkliks (CTR 50%). Plus duizenden reacties en ingevulde polls, op 9 jongerenplatformen

 • Campagnebureau: Red Chocolate (Daan Sip)

Een voorbeeld van succesvolle jongerencommunicatie is de Vrij-Veiligcampagne van SOA AIDS Nederland (2011). Ik schreef 9 advertorials op jongerencommunities en copy voor uitingen in scholen, abri’s en op OV-displays. (Zie hieronder.) Jongeren lustten mijn copy rauw!


Advertorials en polls voor de Vrij-Veiligcampagne

Je bent pas een slet als je soa's doorgeeft

Een condoom in je tas? Schaam je! Je moet 'm juist uit je tas halen en aan je vriendje geven. Seks zonder condoom, da's pas sletterig.

Wat? Vriendinnen noemen jou een slet omdat je die condoom in je tas hebt? Da’s pure jaloezie... Begrijp dat nou gewoon. Bescherm jezelf en je vriendje. Een soa zit simpelweg in een klein hoekje.

Zullen we anders fijn een prik gaan halen bij de GGD? Of toch maar gewoon genieten van het leven en condooms gebruiken? Doe niet moeilijk dan. Ben jij slim of niet?

Sta je al achter jezelf? Vul de poll in dan!
Voel jij je een slet met een condoom in je tas?

 • Ja, want dat hoort niet.

 • Nee, jaloerse bullshit.

 • Ja, want seks is vies.

 

Schieten zonder sporen

Chick gescoord man! Niet meer normaal. Dit wordt geiler dan tongen en droogballen. Ze zei het zelf: We gaan all the way. En ze meende het.

Ze moet het wel lekker vinden, anders is er niks aan. Dus geen gedoe meer of gefriemel. Dit wordt knallen.

Natuurlijk wil je in 1 keer raak scoren. Maar ja, het gaat pas echt goed als je allebei een beetje voorbereid bent. Zeg bijvoorbeeld: broek uit betekent voor mij condoom om. En dat omdoen, dat had je zelf toch al wel geoefend toch?

 

Richt je wapens ff op deze poll! Nu!
Weet jij hoe en wanneer je een condoom omdoet?

 • Ja. En ik heb geoefend.

 • Mag m'n vriendin doen.

 • Nee, ik zie wel.


Zonder condoom sta je in je hemd

Voorspel jij de toekomst? Nou dan. Je weet nooit hoe het loopt. En dan kun je 'm maar beter bij je hebben, dat condoom. Met lege handen sta je voor lul natuurlijk. Tenzij je risico wilt lopen op een soa. Of een baby. Lekker dan!

Misschien ben je wel onzeker als je een meisje gaat versieren. Maar meisjes kunnen ook een crush op jou hebben hoor. Vroeg of laat versiert ze jou!

Bang dat je vrienden die condoom van je zien? Zijn ze jaloers of zo? Stop 'm anders in de voering van je jas. Of gewoon heel casual in je broekzak. Hoe lang blijven anderen je leven trouwens bepalen? Je wilt toch seks, of niet dan?

 

Ga jij er echt voor? Vul die poll in dan!
Heb jij altijd een condoom bij je?

 • Nee, ik neuk niet.

 • Ja. You never know.

 • Nee. Bang voor pesten.

 • Natuurlijk! Fuck the world.


Stoppen om een condoom? Lullig, meer niet.

Jij wilt met condoom maar hij heeft er geen. Stop je dan met seks? Dat is ook zo stom. En is het niet pijnlijk voor een jongen als hij eenmaal begonnen is?

Meisje word eens wakker! Het is knap lullig, maar meer ook niet. Je doet het om een hoop narigheid te voorkomen. Een soa is geen pretje. Een condoom beschermt jou én je vriendje.

En alle jongens kunnen fappen hoor! Dat kun jij trouwens ook bij hem doen. Het zuigt als je moet stoppen, maar spijt krijg je daar niet van. Een soa zuigt écht harder. Of laat jij je van alles wijsmaken?

Neem een besluit pop! Vul deze poll in.
Als blijkt dat hij geen condoom heeft, wat dan?

 • Geen condoom, geen seks.

 • Ik neem het risico.

 • Dan heb ik zelf condooms.

 

Nee, de GGD is geen trendy gay bar!

Laat je niet naaien door zo'n stomme soa. Die komen soms uit totaal onverwachte hoek, dus drie keer raden waar jij aan moet denken: Condooms. Wil je hottie graag seks zonder condoom? Dan maakt hij je eigenlijk wijs dat de soa-kliniek een toffe danstent is. Soa's zijn kut, sorry.

Zeg vooraf dat je alleen veilig wilt vrijen. Niet tijdens seks, maar daarvoor al. En heb die condooms gewoon op zak. Jammer toch, als dit bla-bla onderwerp je vrijpartij afkoelt? Daarom.

Natuurlijk fantaseer ook jij regelmatig over seks. Kun je net zo goed nadenken over wat je wel en niet wilt. Dan ben je relaxter en zelfverzekerder. Bijwerking: dat maakt je woest aantrekkelijk. En daar gaat het om. Of wil je zeggen van niet?

 

Durf jij nu deze poll in te vullen?
Als je vriendje zonder condoom wil, wat doe je dan?

 • Dan maar zonder.

 • Samen fappen.

 • Dan verleid ik hem mét.


Oefenen met een banaan?

Tijdens het vrijen gaan stoppen om een condoom om te doen kan lastig zijn. Lukt het jou om bij je vriendje een condoom om te doen? Dat is goed voor de sfeer tijdens je vrijpartij. Je moet het alleen wel even oefenen.

Oefen samen. Vraag hoe jij dat bij hem moet doen. Heb je gelijk je voorspel te pakken. En da's beter dan oefenen op een banaan. Heb je dat wel eens gedaan met vriendinnen?

Je kunt natuurlijk ook neuken zonder condoom. Alleen krijg je dan vroeg of laat een soa. Mag je lekker weer uit de kleren, maar dan bij de GGD. Bij een lesbische verpleegster! Leuk!

 

Vrijen, doe je dat samen of niet? Vul de poll in!
Zou jij je vriendje een condoom omdoen?

 • Nee, maar wil ik wel leren.

 • Ja, doe ik wel eens.

 • Ik raak ze liever niet aan.


inmiddels opgeheven, maar bruisende community voor ASA jongeren en volwassenen PP2G (ASA = Arubanen, Surinamers, Antillianen)

Ben jij een soa-bestendig beest?

Snel klaarkomen is niet leuk voor je chick hoor. Je bent toch geen paard? Making love is geen bezorgservice. En al helemaal geen soa-service. Meiden hebben je liever met condoom. Dan haal je meer uit je vrijpartij. En het is nog soa-safe ook.

Omdat je met condoom net iets minder voelt, kun je langer ballen en heb je samen een heviger orgasme. Zonder condoom kan altijd nog, als je elkaar langer kent.

Een soa zit in een klein hoekje. Dus een condoom beschermt jullie allebei. Simpel. Of wil je echt zo graag naakt gaan bij de GGD?

Heb jij een erecode? Vul de poll in!
Bescherm jij jezelf en je sekspartners?

 • Ja, want een soa heb je zo.

 • Nee, ik heb zelden seks.

 • Soa's zijn sprookjes.

 

Hey Porn Star, doe je trucjes even!

Laat een programma vol standjes maar achterwege hoor. Daar scoor je niet mee, droogkloot. Dat langgerekte voorspel, dáár kicken chicks op. En dat geeft gelijk een veel betere sfeer om relaxt je condoom om te doen. Beter.

En als je dan toch zo relaxt bezig bent, stijgt je zelfverzekerdheid. En da’s dan weer super sexy.

Praten tijdens seks vind je misschien moeilijk. Waarom doe je dat dan niet vooraf? Dat windt de meeste meiden zelfs op. Daarmee verken je elkaar en je weet allebei een beetje wat je te wachten staat. Het geeft iets vertrouwds.

 

Zeg dan meteen dat je een condoom om gaat doen. En op welk moment ongeveer. Bijvoorbeeld: broek uit = condoom om. Als je dat niet zou durven, wat doe je dan met die chick man? Nou?

 

Hoe ben jij in bed? Vul de poll in!
Ben jij een tornado in bed?

 • Ja. Veel standjes: smekende chicks.

 • Nee. Relaxt scoort beter.

 • Nee man. Erop, erin, klaar.


En toen had ik een soa!

Eerst vond ik hem zo lief. Met zijn glimmende ogen en lieve woordjes. Ik was verliefd. Maar dat verdween weer snel.

Hij werd te opdringerig. En hij wilde met me naar bed, zonder condoom! Die had hij niet bij zich. Na 3 weken moest ik me laten checken en ja hoor: ik had een soa. Vreselijk vond ik dat.

Nu ga ik verantwoord om met mijn lichaam. Ik heb condooms gekocht, zodat ik dit nooit meer hoef mee te maken. Wat er ook gebeurt. Houd jij ook de leiding over jouw leven?

 

Hoe sta jij in je schoenen? Vul de poll in!
Neem jij risico en doe je aan onveilige seks?

 • Vanaf vandaag niet meer.

 • Ja. Eergevoelens zijn belangrijker.

 • Nee, ik bescherm mezelf.


Met en over jongeren

artikel: 'Jongeren op Internet... een ander Zonnestelsel?' door Maurice Beljaars, in het boek Internet voor Iedereen (X4ALL, 2009)

Mijn studieachtergrond is HBO-SPH (sociaal-pedagogische hulpverlening). Ik volg allerlei jongeren op Twitter en zij mij. Dat is ontstaan door het artikel Jongeren op Internet dat ik schreef voor XS4ALL.

Lees mijn artikel Jongeren op Internet, een ander zonnestelsel? (pdf)

boek: Internet voor Iedereen (XS4ALL, 2009)

Dit artikel verscheen in 2009 in het boek Internet voor iedereen.


GayBoySupport: statement tegen suïcide onder homojongeren

GayBoySupport.com: Informatie en support voor gay jongens wereldwijd (Engels en Nederlands). Ik heb GayBoySupport opgericht in 2000 na het lezen van verontrustende onderzoeksresultaten over zelfdoding onder gay jongeren.

Samengesteld en door de jaren heen uitgebreid met een redactieteam. Inmiddels is de website overgezet op WordPress.

In de beginperiode vervulde GayBoySupport een belangrijke pioniersrol, omdat er nog geen websites bestonden voor jonge homo’s die deze info en ‘jongensonderwerpen’ op een open en eerlijke manier wisten aan te bieden.

Van 2000 tot 2008 meer dan 2500 e-mails met vragen beantwoord. Vanaf 2008 is het beantwoorden van vragen overgenomen door Gay & Lesbian Switchboard.

Lees de bijzondere historie van dit project op de GayBoySupport-pagina Pers/Media