Boodschappen
200 gr. boter, 140 gr. witte basterdsuiker, 300 gr. bloem, 200 gr. amandelschaafsel, 100 gr. suiker, 2 el. melk, halve tl. bakpoeder, halve tl. zout, 1 citroen voor de citroenschil, 1 ei (en vormpjes)
De keuken in!
Doe de boter, basterdsuiker, melk, zout, bakpoeder en geraspte citroenschil in een ruime, diepe kom. Doe dan de bloem erbij door een zeef (dan krijg je geen klonten). Meng alles met 1 hand. De temperatuur van je hand zorgt ervoor dat de boter verder smelt. In het begin plakt het, maar hoe meer je kneedt, hoe sneller het een soort gruizig deeg wordt. Verpak de deegbal in plastic keukenfolie en leg ‘m een uur in de koelkast. Vlak voordat je het deeg uit de koelkast haalt, kun je de oven alvast op 160 graden zetten. Bedek de bakplaat met een stuk bakpapier en leg ‘m apart. Breek een ei boven een kommetje en klop het los met een vork. Bestrooi je werkblad of aanrecht licht met bloem (zeefje). Vorm het deeg met beide handen tot een dikke, ronde plak en rol het rustig uit tot een lap. Als je je deegroller inwrijft met bloem, blijft het deeg er niet aan plakken. Uit de lap kun je nu met een rond vormpje koekjes steken. Je hebt een vormpje van 7 cm. doorsnee nodig en nog een kleiner vormpje van 2 cm. doorsnee, voor het gat in het kransje. Til het deegkransje voorzichtig op, bestrijk het met ei en duw het dan (met de ei-zijde) in het amandelschaafsel. Haal het er voorzichtig uit en duw het dan in de suiker. (Niet eerst in de suiker en daarna in het schaafsel, anders plakt het amandelschaafsel er niet goed aan.) Draai het kransje om en leg het voorzichtig op het bakpapier op de bakplaat. Je kunt er ruim 30 kransjes mee maken. Schuif de volle bakplaat in het midden van de oven en bak de kerstkransjes in 20 minuten op 160 graden goudbruin. Tip: Gooi de suiker van het bord weg in de vuilnisbak (ei). Na het bakken even laten afkoelen. Zelfgebakken kerstkransjes ruiken en smaken pas écht naar eind december. En ze passen natuurlijk in de kerstboom.
Duurt ongeveer: 1 uur en 45 minuten
Extra info - In plaats van gewone bloem, kun je ook Zeeuws bloem gebruiken. Dat is rijk aan enzymen, bevat weinig gluten en is erg rekbaar en elastisch. De tarwekorrel bevat minder zetmeel, is vochtiger en heeft minder bindkracht. Zeeuws bloem is daardoor bij uitstek geschikt voor het maken van koekjes.