Sinterklaascake

Boodschappen

Cakemix, 100 gram roomboter, 2 eieren, 2 el. melk, 5 bolletjes stemgember (geconfijte gember op siroop), 80 gr. kruidnoten (voor springvorm van 19 cm.)

De keuken in!

Voor deze cake gebruik ik een springvorm van 19 cm. en daarom 200 gr. cakemix (een half pak). Als je een grotere maakt in een springvorm van 24 cm., gebruik dan 400 gr. cakemix (het hele pak), 200 gr. roomboter, 4 eieren, 4 el. melk, 10 bolletjes stemgember en 150 gr. kruidnoten. Omdat de kruidnoten van origine wat droog zijn, moet je vooral niet te weinig boter gebruiken. Maar nu gaan we de keuken in!

Zet de oven op 160 graden en beboter de bakvorm. Bestuif 'm vervolgens licht met bloem (zeefje). Snijd de gemberbolletjes in kleine stukjes. Mix de boter in een beslagkom tot een zachte crème. Voeg de eieren, de melk en de cakemix toe en mix het 1 minuut goed door elkaar. Daarna nog 2 minuten op de hoogste stand. Nu mogen de gemberstukjes en de kruidnoten erbij. Meng alles door elkaar (kort mixen of omscheppen met een lepel). Schep het beslag in de bakvorm en verdeel het evenredig met een lepel. Bak de cake in 1 uur goudbruin. Als je erin prikt met een spies of prikker en die komt er schoon uit, dan is de cake klaar. Laat de cake een paar minuten in de vorm afkoelen en schud 'm er dan uit. Het handigst is om hem eerst op een rooster een minuut of 25 te laten afkoelen en daarna pas op een bord of schaal te leggen. Als hij goed gelukt is, staat jouw Sinterklaascake volgend jaar op ieders verlanglijstje.

Variatietip

Voeg een zakje vanillesuiker en/of een tl. speculaaskruiden toe. In plaats van kruidnoten, kun je ook schuimpjes gebruiken (of allebei). Er kunnen natuurlijk ook nog rozijnen, of andere vruchten in. Een scheutje gembersiroop (uit het potje) maakt het extra... gemberig. En een scheut likeur: waarom ook niet?

Duurt ongeveer: 75 minuten (daarna nog half uurtje afkoelen)

Extra info - Voorkom inzakken. Open de oven pas de laatste 5 minuten van de baktijd om te checken of de cake al gaar is (met prikker). Als je de oven eerder opent, stroomt er koude lucht naar binnen waardoor de cake kan inzakken.

Terug naar 42keuken