Mojo Verde Cilantro

Boodschappen

6 tenen knoflook, 1 tl. grof zeezout, verse koriander, halve tl. komijnzaad (verse korreltjes, of gemalen: 'djintan'), olijfolie en een staafmixer of vijzel

De keuken in

Pel de knoflooktenen (eerst kneuzen) en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze in de vijzel of in de beker van een staafmixer. Hak de verse koriander grof en doe het erbij. Strooi het zeezout er overheen en een beetje komijnzaad (korrels of gemalen). Giet er flink wat olijfolie bij. Niet te veel, want meer toevoegen kan altijd nog. In de vijzel moet je alles goed fijnstampen en schuren, zodat het goed met elkaar mengt. In de staafmixer... dat spreekt voor zich :) De vijzelvariant is krachtiger van smaak. Je kunt zelf ontdekken welke variant en welke samenstelling je het lekkerst vindt. Heerlijk bij patat, vlees en vis, of over tomaten bijvoorbeeld. Je kunt de mojo ook gebruiken om vlees in te marineren, bijvoorbeeld voor de barbecue. Dep het vlees dan wel droog met keukenpapier voordat je het op de barbecue legt.

Variatietip

Gebruik je peterselie in plaats van koriander, dan krijg je een Mojo Verde Perejíl. Wil je de pikante variant, voeg dan een kwart van een vers Spaans pepertje toe (de rode). De pikante en rood gekleurde mojo wordt Mojo Rojo (rood) of Mojo Picón (pikant) genoemd. Sommige mensen gebruiken een klein scheutje water en/of azijn erbij. En anderen laten dan weer de komijn weg. Kies zelf.

Duurt ongeveer: 5 minuten

Extra info - Mojo's zijn koude 'sauzen' uit de Canarische keuken. Al is er niet zo heel veel te variëren, toch heeft elk huis of restaurant z'n eigen mojo. 

Terug naar 42keuken