Pindasoep met Kipblokjes

Boodschappen

1 pot pindakaas (350 gr.), anderhalve liter water en/of verse kippenbouillon, 2 kippenbouillonblokjes (of meer), jalapeñopepertjes (te koop in pot), 4 sjalotten of 1 ui, 1 teentje knoflook, 300 gr. kipfiletblokjes, verse bladselderij

De keuken in!

Zet de pan water / bouillon op laag vuur en voeg de bouillonblokjes toe. Even roeren. Snipper de sjalotten en hak het knoflookteentje fijn. Schroei de kipfiletblokjes op hoog vuur dicht. In anti-aanbakpan kan dat zelfs zonder olie, als het vuur maar goed hoog staat. Na een paar minuten het vlees omkeren. Doe de uisnippers er na een paar minuten bij en roer goed door (beetje over de bodem wrijven met de uisnippers). Draai het vuur op half. Dan de knoflook er overheen strooien. Snijd de jalapeñoringetjes in stukjes en doe die ook bij de kip. Neem nu een kom en schep daar een pollepel bouillon in. Doe vervolgens de pindakaas bij de bouillon in de kom en roer dit met een garde tot een papje. Daarna kan het papje in de soeppan. Roer nu de soep met een garde. De kip mag nu ook bij de soep. Tip: zet een houten spatel in de pan, dan spetteren de kipblokjes niet met een plons in de soep. Haal de spatel er daarna weer uit. Nog even doorroeren en laten staan op laag vuur. Altijd opletten dat de soep niet gaat koken. Hak de verse selderij fijn en strooi die vlak voor het opdienen in de pan. Even doorroeren, klaar. Verkwikkende Oppepper Alert! :)

Variatietip

Je kunt ook meer pindakaas gebruiken dan 1 pot. En als je van erg scherp houdt, doe er dan bijvoorbeeld pikante Surinaamse pindakaas bij (zie plaatje). Wil je liever een hele zachte smaak, meng er dan een kuipje crème fraîche door (200 gr.). Doe dit bij voorkeur op het einde en haal de pan dan van het vuur, anders bestaat de kans dat het gaat schiften. Meng de crème fraîche eerst met een pollepel soep in een kom en daarna met de rest van de soep.

Duurt ongeveer: 30 minuten

Extra info - In de originele Surinaamse pindasoep zit meestal ook zoutvlees (of pekelvlees) en tom tom, dat zijn bananenballetjes. In plaats van jalapeñopepertjes uit een pot (minder scherp), worden dan ook vaak de intens hete Madame-Jeanetpepertjes gebruikt. Daar is de Faja Lobi pindakaas qua scherpte dan weer niets bij! :)

Terug naar 42keuken