Italiaanse Chocoladecake

Boodschappen

150 ml. olijfolie, 150 gr. gemalen amandelen (of zelf amandelschaafsel in de blender fijnmalen), 125 ml. kokend water, 200 gr. witte basterdsuiker, 50 gr. cacaopoeder, 3 eieren, 2 vanillestokjes (of 1 zakje vanillesuiker), 1 tl. bakpoeder, beetje zout

De keuken in!

Zet de oven op 170 graden en wrijf de randen van een springvorm (23 cm Ø) in met olie. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier, klem 'm dicht en knip het overtollige papier naar de prullenbak. Doe 50 gr. cacao in een kom (door een zeef, dat voorkomt klonten) en schenk er al roerend 125 ml. kokend water bij. Meng de cacao met het water tot een papje. Schraap daarna 2 vanillestokjes uit en meng de vanille goed door het cacao-papje. Doe vervolgens een theelepeltje bakpoeder, de gemalen amandelen, de witte basterdsuiker en wat zout in een kom en meng alles met je vingers door elkaar. Het mengsel mag nu in een beslagkom. Schenk 150 ml. olijfolie bij het mengsel in de beslagkom. Voeg 3 eieren toe en mix alles minstens 3 minuten op de hoogste mixerstand. Schenk daarna het cacao-papje erbij en meng alles met de mixer nog even op de laagste stand. Schenk het in de springvorm. Het 'beslag' is wat dunner dan gewoonlijk, maar dat hoort zo. Bak de cake in 40 tot 45 minuten. Als je er daarna een prikker in steekt en hij komt er vrij schoon uit, dan is de cake klaar. Plaats de springvorm op een rooster en laat 'm een minuut of 10 afkoelen. Je kunt de cake voorzichtig lossnijden met een smal, scherp mes, als je bang bent dat hij aan de rand van de vorm blijft kleven. Laat de cake eenmaal uit de vorm nog even verder afkoelen. Lekker als dessert... met bijvoorbeeld een bolletje vanille roomijs.

Variatietip

In plaats van gemalen amandelen kun je ook 150 gr. zelfrijzend bakmeel gebruiken. Amandelen combineren met hazelnoten (gemalen) kan ook lekker zijn. Of je voegt een stuk of 10 grof gehakte hazelnoten aan het beslag toe (zie ook: hazelnoten crushen).

Duurt ongeveer: 1 uur (inclusief bakken)

Extra info - Italianen houden erg van cakes waarin olijfolie verwerkt is. Het geeft een vrij pure smaak, heel anders dan boter. De vitamine E in de olijfolie houdt de cake op een natuurlijke manier langer vers. Met olijfolie in plaats van boter krijg je bovendien veel minder verzadigde vetten binnen. Met de leeggeschraapte vanillestokjes kun je trouwens zelf vanillesuiker maken, wist je dat al?

Terug naar 42keuken