Tiramisù

Boodschappen

3 eieren, 250 gr. mascarpone, 7 el. suiker, 2 el. marsalawijn of een zelf gekozen likeur, 2 pakken lange vingers (anderhalf pak nodig), grote kop koffie, 1 el. cacao

De keuken in!

Maak een grote kop koffie en laat die afkoelen. Als je bang bent dat je straks misschien te weinig afgekoelde koffie hebt, maak je gewoon 2 koppen. Eierdooiers van eiwit scheiden en beide bewaren in aparte kommen. Let op dat er geen spoortje eigeel bij het eiwit komt. Doe de suiker bij de eierdooiers en meng goed met een garde. Schep de mascarpone met een lepel door het geklopte eigeel. Voeg de likeur toe en schep er nog een keer met de lepel doorheen. Sla nu de eiwitten stijf met een garde. Zorg dat er goed veel lucht in komt. Voeg het eigeelmengsel nu bij het opgeklopte eiwit en schep alles voorzichtig met een lepel door elkaar. Zorg ervoor dat het een luchtige massa blijft. Doe de koffie in een diep bord en doop de lange vingers hierin. Zorg dat ze de koffie goed opzuigen maar let op dat ze niet uit elkaar vallen. Leg de lange vingers vervolgens in een ruime schaal en bedek er de bodem mee. Schep er dan de helft van de luchtige massa op en spreid het voorzichtig tot een egale laag. Leg hier weer een laag koffielangevingers overheen en schep de rest van de luchtige massa daar weer bovenop. Opnieuw voorzichtig egaal maken. Neem nu een zeefje en schep hier 1 el. cacao in. Je kunt de cacao ook direct met het zeefje uit het pak scheppen. Poeder er een dun laagje cacao over en je Tiramisù is klaar. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 'm minstens een uur in de koelkast. Langer gekoeld is lekkerder. Je kunt dit toetje dus ook al een dag van tevoren maken.

Variatietip

Doe slagroom bij de mascarpone en het eigeel. Of: klop slagroom en leg voorzichtig een laagje slagroom tussen de luchtige massa en de tweede laag lange vingers. In plaats van eieren kun je ook slagroom gebruiken (slagroom met mascarpone) en ga je voor light, gebruik dan helemaal geen slagroom of mascarpone maar kwark. Door de cacao kun je ook een tl. kaneel mengen en over het laagje cacao kun je zelfs citroenschil raspen.

Duurt ongeveer: 25 minuten (daarna minimaal 1 uur in de koelkast)

Extra info - Het Italiaanse Tiramisù betekent letterlijk: Trek mij omhoog, ofwel: Maak me blij. De combinatie van koffie, alcohol, biscuit en zoete 'pudding' tovert bij veel mensen een lach op hun gezicht :)

Terug naar 42keuken