Pompoensoep

Boodschappen

1,5 liter water, 1 flespompoen, 2 blikjes tomatenblokjes, 4 bouillonblokjes, 1 winterwortel, 2 of 3 teentjes knoflook, 1 glas droge witte wijn, verse peterselie, mespuntje sambal oelek, olijfolie (en een staafmixer)

De keuken in!

Zet een pan met 1,5 liter water op het vuur en roer de bouillonblokjes erdoor. Je kunt eventueel een paar potten bouillon kopen of verse bouillon die je zelf hebt getrokken en ingevroren. Voeg altijd extra blokjes toe om er zeker van te zijn dat de basis voldoende kracht heeft. Schil de flespompoen en snij er kleine stukken van. De pitten kun je er trouwens gemakkelijk uithalen met een lepel. Doe de stukken pompoen in het water. Schil de wortel, snijd 'm in kleine stukken en doe die ook in de pan. Pel een paar knoflooktenen en doe ze direct in de pan, zonder ze fijn te hakken. Snij de peterselie grof klein en in de pan ermee. Daarna de blikken tomatenblokjes, het glas witte wijn een mespuntje sambal en een scheut olijfolie erbij en alles doorroeren. Het vuur mag hoog, ondertussen steeds even roeren en opletten dat het water niet gaat koken. Draai het vuur lager en leg een deksel schuin op de pan. Laat alles maximaal een kwartier op het vuur staan. Af en toe roeren. Draai vervolgens het vuur uit en laat de soep een beetje afkoelen (zonder deksel). Daarna kun je de soep pureren met een staafmixer. Let op dat de staafmixer altijd voldoende kopje-onder blijft, anders wordt de keuken oranje :) Deze romige pompoensoep bevat veel voedingsstoffen omdat de groenten door het gebruik van de staafmixer niet kapotgekookt zijn. Lekker met stokbrood of toast. Tip: smeer met een knoflookteen over de warme toast.

Variatietip

Hak verse peterselie of koriander en strooi die over de soep na het opscheppen. Je kunt ook een lepel crème fraîche of een scheutje olijfolie toevoegen. Wil je geen wortel gebruiken, voeg dan een schep suiker toe, voor het versterken van de zoetige smaak. Je kunt de wortel ook vervangen door rode puntpaprika.

Duurt ongeveer: 40 minuten

Extra info - Flespompoen smaakt net als 'gewone' pompoen en is makkelijker te schillen en in stukken te snijden. Vraag altijd om een rijpe flespompoen. Zelf kun je dit ook checken:  als de schil hard is en dof kleurt, dan is hij rijp. Een pompoen met een zachte schil is nog niet rijp of heeft bedorven vruchtvlees. Pompoenen komen doorgaans in de herfst, maar bij de groenteman zijn ze meestal het hele jaar door te koop. Heb je moeite met het schillen? Leg de pompoen dan een minuut of 10 in heet water. Het schillen gaat dan makkelijker.

Terug naar 42keuken