16 uur en 3 kwartier Parijs

paris-eiffeltoren.jpg

De bus naar Parijs vertrekt vanaf een plein aan het eind van de straat waar ik woon, in Amsterdam. Als ik ‘m zie, denk ik vaak: Dat moet ik ook eens doen… Gewoon de nachtbus nemen, één hele dag in Parijs doorbrengen en dan weer met de nachtbus terug naar huis.

Update: vanaf 2014 is de vertrekhalte verplaatst naar A'dam-Zeeburg.

En route!

Maandag 9 september vertrok ik. Om 23:45 uur. De bus was maar voor eenderde volgeboekt. Gratis wifi, een stopcontact en een Franse chauffeur maakten alles compleet. Na een uur twitteren, ging ik slapen.

Om 6:15 liep ik station Paris-Bercy in. Daar kocht ik een dagkaart voor de metro uit een automaat (€8,80). Ik nam de metro naar Trocadéro, om de Eiffeltoren te zien bij zonsopgang. 

Eiffeltoren, dinsdagochtend om 7:10 (vanaf Trocadéro)

Eiffeltoren, dinsdagochtend om 7:10 (vanaf Trocadéro)

Eiffeltoren, dinsdagochtend om 7:30

Eiffeltoren, dinsdagochtend om 7:30

Daarna pakte ik de metro naar Clignancourt en liep ik een stuk bergopwaarts door de ontwakende en naar vers stokbrood geurende Montmartre-wijk. Boven bestelde ik om 8:45 een ontbijt in een straatje bij Place du Tertre: croissant, marmelade, café-au-lait.

Natuurlijk liep ik ook de hoek om naar de Sacré Coeur en de bekende trappen naar beneden. Onderaan rechtdoor (via een van de straatjes) richting Boulevard de Rochechouart, naar metrostation Anvers.

Sacré Coeur

Sacré Coeur

Zicht vanaf Sacré Coeur

Zicht vanaf Sacré Coeur

Vijftien minuten later stond ik bij de oude, wereldberoemde begraafplaats Cimetière du Père Lachaise. Ik was daar nog nooit geweest en wilde nu wel eens het graf zien van Jim Morrison (foto linksonder), Oscar Wilde, Simone Signoret, Edith Piaf… Ik vond het indrukwekkend.

Het graf van Jim Morrison, op Père Lachaise

Het graf van Jim Morrison, op Père Lachaise

Tijdens het ontbijt las ik trouwens in de gratis krant Direct Matin (→Lees de pdf-versie) over een nieuw restaurant dat me interessant leek om uit te proberen met een lunch: Le Dorcia.

Le Dorcia: une Cuisine Rétro Chic (Direct Matin, p. 15)

Le Dorcia: une Cuisine Rétro Chic (Direct Matin, p. 15)

Dus vanuit Père Lachaise spoorde ik in lijn 3 naar station Bourse en liep ik naar Rue Feydeau. De inrichting was inderdaad California-seventees en de Franse keuken: subliem!

Ik at een groentesalade, medaillons de mignons de porc en de lekkerste vijgentaart ever!

Tarte aux Figues

Tarte aux Figues

Omdat ik graag over de Champs-Élysées wilde slenteren, ging ik om 14:30 vanaf Bourse met de metro naar Charles de Gaulle–Étoile. Vanaf de Arc de Triomphe liep ik de Champs af. Daarna door Les Jardins des Tuilleries (foto) en over de pleinen van het Louvre, om via de oevers van de Seine uit te komen bij Pont Neuf. Prachtig.

Jardins des Tuilleries

Jardins des Tuilleries

Ruim 6 kilometer later liep ik Quartier Latin in en daar kocht ik natuurlijk macarons bij meester-pâtissier Georges Larnicol op de Boulevard Saint-Germain. Vanille, frambozen, chocola, caramel, citroen… Mmm! Het was inmiddels 17:30.

Na die lunch had ik niet veel honger maar wel zin in de luxe fauteuils van Starbucks, dus toen heb ik een fruitsalade met gratis wifi gegeten en thee gedronken. Kon ik even bijkomen en instagrammen…

Het leek me leuk om af te sluiten met de zonsondergang bij de Eiffeltoren, dus de metro zoefde me weer naar Trocadéro… Hier een foto van de weerspiegeling van La Tour in de ramen van Palais de Chaillot (Place de Trocadéro).

Eiffeltoren in ramen Palais de Chaillot

Eiffeltoren in ramen Palais de Chaillot

Toen de zon weg was, werd het wat frisjes. Ik had nog even, dus een chocolat chaud bij Le Malakoff aan de andere kant van het plein leek me wel wat. Als je echte goede chocolademelk wilt drinken, wist ik: dan moet je daar zijn. Beetje aan de prijs (€5,40) maar mon Dieu…

Vanaf Trocadéro nam ik om 21.30 de metro weer naar Bercy. De bus zou om 23:00 vertrekken. Ik was ruim op tijd, dus bij Bercy dronk ik nog een glas rode wijn op een verwarmd terras om het af te sluiten.

Eenmaal in de bus, viel ik binnen een half uur in slaap. De terugreis ging dus vrij vlot. In Nederland had het die dag onstuimig geregend, maar het was gelukkig droog toen ik om 5:45 weer op het plein aan het eind van m’n straat aankwam. Vijf minuten lopen, douchen, tandenpoetsen en om 6:30 landde ik in mijn bed.

Alle routes

(tijden bij benadering)

 • Vertrek Amsterdam Stadionplein: 23:45
 • Aankomst Paris Bercy: 6:15
 • Metro dagkaart kopen (Paris Visite of Mobilis): €8,80
 • M6 richting Charles de Gaulle – Étoile
 • Uitstappen: Trocadéro
 • (Bercy – Trocadéro duurt 36 min.)
 • Foto’s maken zonsopgang Eiffeltoren, 7:10
 • Vanaf Tocadéro M9 richting Mairie de Montreuil
 • Overstappen op station Strasbourg Saint-Denis
 • M4 richting Porte de Clignancourt
 • Uitstappen: Porte de Clignancourt
 • (Trocadéro – Clignancourt duurt 44 min.)
 • Vanaf station Porte de Clignancourt lopen naar Sacré Coeur (Montmartre)
 • Ontbijt bij bar brasserie Au Clairon des Chausseurs, hoek Place du Tertre (8:45)
 • Via Sacré Coeur en de 222 treden tellende trap naar beneden, naar metrostation Anvers, aan de Boulevard de Rochechouart
 • M2 richting Nation, uitstappen: Père Lachaise (reis duurt 10 min.)
 • Cimétière du Père Lachaise, 10:15 (plattegrond bij informatiebureau)
 • M3 richting Pont de Levallois – Bécon
 • Uitstappen: Bourse (reis duurt 22 min.)
 • Lopen (5 min.) naar Rue Feydeau, restaurant Le Dorcia
 • In Le Dorcia 3-gangenmenu: €27
 • Vanaf Bourse M3 richting Pont de Levallois – Bécon
 • Overstappen op station Villiers
 • M2 richting Porte Dauphine
 • Uitstappen: Charles de Gaulle – Étoile
  (Bourse – Etoile duurt 31 min.)
 • Lopen over de Champs-Élysées vanaf Arc de Triomphe naar Louvre, via Place de la Concorde, Jardin des Tuilleries
 • óf Vanaf Louvre M7 richting Mairie d’Ivry naar station Pont Neuf (13 min)
 • óf doorlopen langs de Seine naar Pont Neuf en daar Quartier Latin in (Boulevard Saint-Germain)
 • Op Boul’ Saint-Germain macarons kopen bij Georges Larnicol (nr. 132)
 • Eten, drinken, of bij Starbucks op de bank hangen met fruitmix en thee
 • Vanaf Odéon M10 richting Boulogne – Pont de Saint Cloud
 • Overstappen op Station La Motte Picquet-Grenelle
 • M6 richting Charles de Gaulle – Étoile
 • Uitstappen: Trocadéro
 • (Odéon – Trocadéro duurt 31 min.)
 • Zonsondergang bij de Eiffeltoren
 • Warme chocolademelk drinken bij Le Malakoff aan de Place de Trocadéro
 • Vanaf Trocadéro M6 richting Nation
 • Uitstappen: Bercy
  (Trocadéro – Bercy duurt 36 min.)
 • Vertrek Paris Bercy: 23:00
 • Aankomst Amsterdam Stadionplein: 5:45

Handige metro-app

FullSizeRender.jpg

De app Paris Metro vind ik zelf heel handig. Je vindt snel je route, de overstapstations, tijden en de metrostations in de buurt waar je je bevindt.

_________________________________
terug naar ➜ moriesbel.nl/blog