Lissabon (artikel in Metro)

Lisboa Ponte 25 de Abril, Lissabon
metronieuws

Reisartikel met tips voor citytrip naar Lissabon, verschenen op 16 april 2013 in Metro

Smalle straatjes, een zoete snack en bars te over in Lissabon

Opladen en ontdekken

Wil je ontsnappen aan je dagelijkse hektiek en daarna vol ervaringen en toch uitgerust weer thuiskomen? Ga dan lekker een paar dagen naar Lissabon. Van april tot oktober maak je je daar geen zorgen over slecht weer. En deze historische stad zit vol verrassingen. Het bruist er vrijwel onophoudelijk en tegelijk waan je je in een oase van rust.

Vervoer

Je vliegtuig landt in Lissabon zelf, want Aeroporto da Portela ligt middenin de stad. Daarna loop je direct naar de metro. Lissabon beschikt over een goed metronetwerk met mooie, schone stations en heldere aanduidingen. Je koopt een kaartje (Zapping: €5 voor 4 reizen) bij een van de moderne automaten en razendsnel sta je waar je wezen moet. Er rijden ook bussen en trams, waaronder natuurlijk de oude beroemde Eléctrico-tram.

Eléctrico tram, Lissabon
Eléctrico tram, Lissabon

Fiets!

Een aanrader: spring op de fiets. Voor €20 all-in per dag rijd je zo vrij als een vogel op een perfect onderhouden citybike. Ik reed in augustus door allerlei mooie straatjes en daarna langs de kust naar het strand van Carcavelos. Het was bloedheet en dat gaf nou juist een kick. Heerlijk actief, out in the open. Tip: zorg voor voldoende water, een hoedje of pet en voldoende zonnebrandcrème want je shirt gaat onderweg sowieso uit.

Strand van Cascaís

In Cascais (treintje, 25 minuten) kun je genieten van de gezelligheid van 'n knus dorpje met visrestaurantjes en een mooi zandstrand in een ruime baai. Nog een voordeel: het uitzicht. Door de ligging zie je de hele kustlijn van Estoril tot aan Carcavelos.

Ontbijt: Pasteís de Belém

Wie naar Lissabon gaat, moet echt deze zoete roompasteitjes uit de wijk Belém proeven. Doe als de Portugezen en ontbijt staand (aan tafeltje zitten kan ook), bijvoorbeeld in het historische Café Gelo of in Café Nicola. Bestel Pasteís de Belém (of: Pasteís de Nata) met een sterke bica (espresso). Geniet van de smaak, de geur en het geluid van bedrijvigheid vermengd met Portugees gekeuvel.

Lekker eten, niet duur

Wat ik zelf altijd leuk vind, is eten waar de locals eten. Er zijn veel barretjes waar ze zowel broodjes en taartjes als warme maaltijden serveren. Als er gevoetbald wordt, staat de TV aan. Het kost bijna niks, je hebt een hoop lol en er is altijd iets wat je lekker vindt. Waar je ook geweest moet zijn, is restaurant Portugalia Balcao. Sinds 1925 eten de Portugezen hier simpele én uitgebreide maaltijden. Maar ook als je liever wilt eten als toerist is er volop keuze.

Ponte 25 de Abril en Cristo Rei

De indrukwekkende brug Ponte 25 de Abril is geopend in 1966 en gebouwd door de American Bridge Company, die ook de brug tussen San Fransisco en Oakland Bay bouwde. Hij lijkt erg op de beroemde Golden Gate Bridge. Oorspronkelijk heette hij Ponte Salazar, vernoemd naar de dictator, maar tijdens de Anjerrevolutie van 25 april 1974 werd hij omgedoopt tot 25 Aprilbrug. De brug is 70 meter hoog en 2,2 kilometer lang en verbindt Lissabon met de zuidelijke oever van de Taag. Er gaat een 6-baans snelweg over en aan de onderkant 'hangt' een spoorweg. Ik heb serieus geprobeerd of je er ook op de fiets overheen kon rijden maar dat gaat dus niet. Er is geen plek voor langzaam verkeer. Huur dus een auto of kies een taxi. Sommige taxichauffeurs laten je voor €50 graag de brug en een stukje van de overkant zien. Er varen trouwens ook veerponten.

Aan de overzijde staat ook Cristo Rei, een immens Christus-beeld, geïnspireerd op het gelijkende bouwwerk in Rio de Janeiro. Het bereikt een hoogte van 104 meter en is bij normaal weer altijd zichtbaar vanuit Lissabon.

Hip en meeslepend

Langs het water, met name onder de brug Ponte 25 de Abril, kun je hip uit eten en drinken. Je vindt daar veel visrestaurants, onder andere in voormalige pakhuizen.

Een van de vele oude pakhuizen onder de Ponte, Lissabon

Een andere wijk waar je een kijkje moet gaan nemen: Bairro Alto. Deze wijk ligt een beetje hoger (mooi uitzicht) en bestaat uit een wirwar van bijzonder sfeervolle straatjes. Hier is het erg leuk om uit te gaan, te borrelen en te eten. Of... om je te laten meeslepen door de emotionele Portugese levensliederen in een van de speciale fado-restaurants waar de fado's live worden gezongen.


Must-sees

De brede monding van de rivier de Taag, Lissabon

Lissabon ligt aan de brede monding van de rivier de Taag, praktisch aan de Atlantische Oceaan.

Praça do Comércio plein Lissabon

Praça do Comércio is een enorm plein aan de Taag. Tot 1910 bevond zich hier de koninklijke residentie. Het is strak vormgegeven en ademt rust uit: een beetje alsof je over een breed strand slentert. Je loopt vanaf het plein de zeer recentelijk verder uitgebreide boulevard op. In de statige, historische gebouwen achter het plein vind je vooral winkels en restaurantjes gericht op toeristen.

Alfama, Lissabon

Alfama is de oudste wijk van Lissabon, gebouwd tijdens de Moorse overheersing (714 tot ±1000). Je kunt er heerlijk verdwalen in kronkelige straatjes en steegjes met een opmerkelijk verhaal. Als namelijk iemand in huis stierf, werd de betreffende kamer afgebroken en werd er op een andere plek aan het huis een nieuwe gebouwd. Zo konden straatjes dus ineens doodlopend worden. Omdat dit uiteindelijk toch wel bizarre vormen heeft aangenomen, bestaat het idee om het stratenplan van Alfama weer overzichtelijker te maken.

Castelo de Sao Jorge, Lissabon

Kasteel São Jorge ligt op de hoogste heuvel en biedt een prachtig uitzicht over de stad en de Taag. Het kasteel heeft een belangrijke historische betekenis en is een drukbezochte bezienswaardigheid.

Elevador Santa Justa Lissabon

Elevador Santa Justa is een opmerkelijke vorm van openbaar vervoer in Lissabon. Deze 45 meter hoge ijzeren lift uit 1902 verbindt het Carmoplein (boven) met de Santa-Justastraat (beneden). Het uitzicht is spectaculair. Je ziet de oude stad, de heuvel met Kasteel São Jorge en de Taag. En 's avonds de romantische stadslichtjes onder de maan en de sterren. Als het druk is, sta je soms een uur in de rij, maar het is het wachten waard.


Praktische info

Taal: Hoewel de voertaal in Lissabon Portugees is, spreken de meeste mensen prima Engels.
Belangrijke Musea: Museu Nacional de Arte Antiga, Museu Calouste Gulbenkian en Berardo Collectie Museum
Shoppen: in Chiado en Amoreiras
Vlooienmarkt: Feira da Ladra (di en za)
Vertrek: Vertrekt je terugvlucht vanuit Terminal 2 (T2), neem dan na aankomst per metro bij T1 de gratis bus naar T2.


_________________________________
terug naar ➜ moriesbel.nl/blog