Van Xocolatl naar... Chocoladecake

Maya’s en Azteken stampten twee milennia voor Christus al geroosterde cacaobonen fijn en lieten dat in water weken. Ze deden er aardappelmeel, chilipeper, zout en vanille bij en dat dronken ze dan als Xocolatl. Hoewel het vrij vettig was en bitter smaakte, werkte het opwekkend. Xocolatl werd gezien als godendrank.

Conching

Cacaobonen zijn al duizenden jaren populair, maar de chocola die wij nu kennen, bestaat nog niet zo lang. De Amerikaan James Baker produceerde in 1764 de eerste, kruimelige chocola door cacaobonen tussen molenstenen te malen. Pas in 1879 begon de Zwitser Lindt deze kruimelchocola langdurig te kneden tussen stenen rollen (conching of concheren), wat eindelijk de eerste heerlijke repen en bonbons opleverde.

Scheiding van vet en bonen

Chocola was lang een duur en exclusief luxeproduct. Totdat onze eigen Caspar van Houten daar in 1828 aan de Prinsengracht in Amsterdam iets op vond. Hij ontwikkelde een methode om het vet te scheiden van de bonen. Zo kon hij cacaopoeder maken. Dat was veel goedkoper, én geschikt om in allerlei producten te verwerken.

Tot 1900 werd cacaopoeder vooral gebruikt voor chocomel. Een suikerstroopfabrikant in Pittsburg (Duff) zag begin jaren ’30 het gat in de markt. Hij ging mixen met cacaopoeder verkopen voor homemade chocolate cake. Vanaf nu kon de geur van verse chocoladetaart voortaan uit ieder’s keukenraam ontsnappen!

Italiaanse Chocoladecake

De eerste keer dat ik deze Italiaanse cake at, woonde ik net in Amsterdam. Ik was bij mijn zus in Oud-Zuid, toen haar Italiaanse benedenbuurvrouw Tiziana riep dat we haar chocoladecake moesten komen proeven. De cake was rijk en sponzig en smaakte anders dan ik gewend was. Ik vroeg wat ze erin had gedaan. Olio d’oliva! lachte ze. Olijfolie in cake? Maar echt, bij de tweede hap was ik verkocht. 

...met een bolletje roomijs

De vitamine E in de olijfolie houdt de cake van nature langer vers. Met olijfolie in plaats van boter krijg je veel minder verzadigde vetten binnen, dus er kan dan weer makkelijk een bolletje roomijs naast.

Het recept

Kijk, het recept op 42keuken.nl:

_________________________________
terug naar ➜ moriesbel.nl/blog