Appelflappen met hazelnoot

Boodschappen

pakje bladerdeeg (8 plakjes nodig), 2 el. bruine basterdsuiker, 15 hazelnoten, 2 zoete appeltjes, 1 tl. kaneel, 1 ei, water, rietsuiker (of kristalsuiker)

De keuken in!

Haal 8 plakjes bladerdeeg uit de verpakking (of alle 10). Haal de plastic blaadjes van de plakjes af en leg ze op een rij zodat ze kunnen ontdooien. Dat duurt zo'n 5 tot 10 minuten. Intussen kun je de oven voorverwarmen op 225 graden. Leg de bakplaat ergens apart en leg er een stuk bakpapier op. Zet ook een bord klaar met een laag suiker erop. Schil de appels, snijd ze in kleine stukjes en doe ze in een kom. Leg de hazelnoten op een snijplank en sla erop met een koekenpan. Daarna kun je ze makkelijk in kleine stukjes snijden. Gooi ze bij de appelstukjes en voeg de basterdsuiker en kaneel toe. (Je kunt er ook nog een paar druppels citroensap bij doen.) Roer alles door elkaar. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg. Dat voorkomt dat je appelflappen met luchtbellen krijgt. Zet een kommetje water klaar en een kommetje geklutst ei. Ik gebruik een kwastje, maar als je dat niet hebt, kun je ook een hoekje van een opgevouwen stuk keukenpapier gebruiken of zo iets. Schep het appelmengsel op een bladerdeeglapje (niet te veel) en bestrijk twee van de randen met een beetje water. Vouw het flapje dicht en duw de randen voorzichtig op elkaar. Het water werkt als lijm. Duw de randen daarna aan met een vork. Bestrijk de bovenkant met ei. Duw het flapje met de bovenkant voorzichtig in de suiker en leg het daarna op het bakpapier. Herhaal dit met alle flapjes. Bak ze in 15 minuten onderin de oven goudbruin. Tip: gooi de suiker op het bord weg (rauw ei). Laat ze na het bakken een minuut of 10 afkoelen (want héét). Lekker direct met z'n allen opeten of een deel voor morgen bewaren in een blik :)

Variatietip

Hazelnoten kun je ook vervangen door walnoten of door helemaal geen noten, maar rozijnen of krenten! En denk eens aan peer... Als je peer gebruikt moet je die misschien eerst extra droogdeppen met keukenpapier.

Duurt ongeveer: 30 minuten

 

Terug naar 42keuken