Wintergroente Frites

Boodschappen

1 knolselderij, 1 winterpeen, 1 meiraap (= meiknol = knolraap), 3 pastinaken, bosje bladselderij, 2 el. sesamzaadjes, olijfolie, peper en zout, knoflooksaus (zie filmpje onderaan)

De keuken in!

Zet de oven op 200 graden en bedek de bakplaat met bakpapier. Spoel de groenten af onder de kraan indien nodig en rasp de winterwortel en de pastinaken. Snijd er Vlaamse frieten van (blokkige reepjes) en leg de frieten op de bakplaat. Bij de knolselderij is het handig om hem eerst in vieren te snijden en dan te schillen, voordat je er frieten van snijdt. De meiraap hoef je niet te schillen. Sprenkel olijfolie over de frieten op de bakplaat en strooi er (verse) peper en zout over. Schuif de bakplaat in de oven en laat ze 30 - 45 minuten bakken. Halverwege moet je ze 1 keer omscheppen. Intussen kun je de bladselderij fijnhakken en de sesamzaadjes roosteren. Dat laatste doe je in een droge pan met het vuur niet te hoog. Strooi de sesamzaadjes na het roosteren op een bordje.

Je kunt nu gelijk ook zelf de knoflooksaus maken. Hoe je dat doet? Hieronder staat het recept (met filmpje).

Als de frieten klaar zijn, strooi er dan de sesamzaadjes en de bladselderij over. Opdienen met de knoflooksaus. Dat wordt smulle, zulle!

Variatietip

In plaats van bladselderij kun je ook peterselie gebruiken. Bij de wintergroenten kun je ook nog frieten van aardappel, of zoete aardappel snijden, maar zorg dat de bakplaat niet te vol wordt. Natuurlijk kun je er een visje of bijvoorbeeld een kipfiletje bij eten.

Knoflooksaus maken

Pers 2 (of 3) knoflooktenen in een kom, doe er 4 el. mayonaise bij en 1 el. creme fraîche, peper en zout en een beetje citroensap. Goed (echt flink) roeren.

Duurt ongeveer: 1 uur (inclusief zelf knoflooksaus maken)

Extra info - Meiknol en pastinaak zijn soms te koop in de (biologische) supermarkt maar sowieso in de groentewinkel. Meiraap, of meiknol, of knolraap: drie namen voor hetzelfde knolletje met een frisse, licht radijzige smaak. Pastinaken hebben een zachtzoete, anijsachtige smaak. De groene stengels die eventueel nog aan de knolselderij zitten, verdienen een enkele reis naar de biobak.

Terug naar 42keuken