Koffiekoekjes

Boodschappen

Voor 15 koekjes: 200 gr. bloem, 160 gr. roomboter, 2 afgestreken tl. gemalen koffie, halve tl. zout en 100 gr. palmsuiker. (In plaats van palmsuiker kun je ook bruine basterdsuiker of rietsuiker of gewone suiker gebruiken, maar palmsuiker is extra lekker.)

De keuken in!

Pak een ruime, diepe schaal of kom en gooi de palmsuiker erin. Duw de palmsuiker met je vingers klontvrij. Voeg de halve tl. zout, de gemalen koffie (liefst versgemalen espressobonen) en de zachte boter eraan toe. Gooi nu de bloem erover door een zeef. Zo weet je zeker dat er geen klontjes in je deeg komen. Meng alles met 1 hand. De temperatuur van je hand zorgt ervoor dat de boter verder smelt. In het begin plakt het, maar hoe meer je kneedt, hoe sneller het een deegbal wordt. Verpak de deegbal in plastic keukenfolie en leg 'm een uur in de koelkast. Vlak voordat je het deeg uit de koelkast haalt, kun je de oven alvast op 170 graden zetten. Bedek de bakplaat met een stuk bakpapier en leg 'm apart. Bestrooi je werkblad of aanrecht licht met bloem (zeefje) en rol het deeg voorzichtig in een lange worst van 3 cm. doorsnee. Snijd de worst in 15 plakjes van ongeveer 1 cm. Draai er in je handen ovale bolletjes van en leg ze op de bakplaat. Zorg dat ze een beetje uit elkaar liggen, want de bolletjes worden platte koeken (zie video). Druk met een vork voorzichtig een gleufje in het midden van ieder bolletje. Bak de koekjes in 20 minuten op 170 graden. Laat ze daarna ongeveer een kwartier afkoelen en uitharden.

Variatietip

Wat ook kan: chocoladekoekjes! Gebruik dan cacao in plaats van koffie. Zeef dan 2 afgestreken theelepels cacao bij het mengsel, voordat je de bloem toevoegt.

Duurt ongeveer: 1 uur en 45 minuten

Extra info - Palmsuiker wordt gemaakt van het sap van bepaalde palmbomen. Het is iets minder zoet en heeft een caramelachtige bijsmaak. Je kunt het kopen in natuurvoedingswinkels en bijvoorbeeld bij De Tuinen. In plaats van gewone bloem, kun je ook Zeeuws bloem gebruiken. Dat is rijk aan enzymen, bevat weinig gluten en is erg rekbaar en elastisch. De tarwekorrel bevat minder zetmeel, is vochtiger en heeft minder bindkracht. Zeeuws bloem is daardoor bij uitstek geschikt voor het maken van koekjes.

Terug naar 42keuken