Boodschappen
1 liter sinaasappelsap (1 pak Appelsientje of 15 perssinaasappels), 750 gr. geleisuiker, 2 kaneelstokjes en natuurlijk 5 à 6 lege potten
De keuken in!
Maak de potten en de deksels bacterievrij met kokend water (steriliseren). Dit verlengt straks de houdbaarheid van de jam. Plaats ze daarna ondersteboven op een schone theedoek. Zet een pan voor 2 liter inhoud op een kleine pit en giet het sinaasappelsap erin. Voeg 750 gr. geleisuiker en 2 kaneelstokjes toe en roer alles door elkaar met een houten lepel. Breng het aan de kook en blijf daarbij steeds roeren. Dat duurt ongeveer een kwartier. Als het begint te borrelen, dan kookt het en mag het vuur wat lager, maar blijf wel rustig roeren. Laat de jam nooit langer dan 5 minuten koken. De temperatuur loopt dan op tot zo'n 105 graden en de druppels aan je houten lepel worden gelei-achtig. Draai het vuur uit en verwijder de kaneelstokjes. Laat de jam in de pan een minuut of 5 afkoelen. Giet hem dan in de potten, draai de deksels er stevig op (bescherm je handen, want heet!). Zet ze ondersteboven weer op de theedoek en laat ze rustig afkoelen. Tijdens het afkoelen wordt de jam dik. Na een half uurtje kunnen de potten weer rechtop. Je kunt de jam 3 tot 6 maanden bewaren. Na het openen in de koelkast ongeveer een maand. Tip: schrijf de datum erop. Lekker bij het ontbijt, in yoghurt of als taart- en cakevulling. Later gaan we weer jam maken, maar dan met verse vruchten.
Variatietip
Voeg een eetlepel vanillesuiker toe. De kaneelstokjes kun je weggooien, maar je kunt ze ook bij de jam doen. Voor deze snelle jam kun je natuurlijk ook allerlei andere sappen uit een pak gebruiken (appelsap, druivensap, dubbeldranken).
Duurt ongeveer: 30 minuten
Extra info - Jam en marmelade maak je eigenlijk juist met vers fruit of verse vruchten. Laat je fruit goed uitlekken en gebruik altijd voldoende suiker. De algemene verhouding is 1:2 (1 deel suiker en 2 delen fruit). Beter is om iets meer te gebruiken zodat je minimaal 65% suiker hebt, dat verlengt de houdbaarheid. De potten moeten eerst even ondersteboven staan, om te voorkomen dat lucht via de rand van de deksel wordt aangezogen tijdens het krimpen van de jam. Eventuele bacterieën gaan dan alsnog dood in de hete lucht aan de bodem van de pot. De jampotten zijn nu vacuüm gesloten. Als je 'm nu voor de eerste keer opendraait, dan hoor je de bekende 'plop'.