Smeuïge Sambal

Boodschappen

4 rode pepers (lombok of Spaanse pepers), 2 bollen knoflook, 2 uien, 1 sjalotje, 2 rode paprika's, 5 tomaten, 1 limoen, 140 gr. tomatenpuree (2 kleine blikjes), 3 el. rietsuiker, plantaardige olie, 2 tl. zout

De keuken in!

Giet kokend water in 4 schone potten en in de deksels om ze te steriliseren. Snijd alle ingrediënten en bewaar ze op aparte bordjes of schaaltjes. Twee snijtips: probeer de binnenkant van de pepers zo weinig mogelijk aan te raken (zie video). Dat voorkomt dat de 'prikkende stoffen' in je vingers trekken. (Lees meer hierover bij Extra info, onderaan) En voordat je de knoflook pelt: eerst even kneuzen hè... Verwarm olie in een braad- of hapjespan en laat de sjalot en de ui hierin 5 minuten fruiten op half hoog vuur. Strooi de rietsuiker erbij, even roeren en bakken en voeg dan de knoflook en de pepertjes toe. Weer doorroeren en een paar minuten laten bakken. Daarna kan de paprika erbij, zelfde verhaal: weer omroeren en alles lekker laten bakken. Voeg dan de tomaatstukken en het zout toe. Snijd de limoen in 4 stukjes. Rasp de schil van twee partjes en knijp het sap uit de andere twee partjes, gewoon boven de pan. Laat het een minuut of 10 zacht pruttelen. Af en toe roeren. Daarna het vuur uit en met de staafmixer pureren. Je kunt er ook voor kiezen om het minder fijn te pureren zodat je een iets grovere sambal krijgt. Verdeel de sambal over de potten (ik kreeg 3 potten van ieder 350 gr. vol). Sluit ze goed af en zet ze ondersteboven op een doek om af te koelen. Daarna bewaren in de koelkast. Zo kun je er 2 tot 4 weken van genieten. Lekker bij gerechten, maar ook op kaas, pindakaas, grote stukken komkommer, en ja... zelfs bij roomijs (vanille, pistache, chocolade). 

Variatietip

Voor iets pikantere sambal gebruik je naar wens 6 of zelfs 8 rode pepers. Of wat dacht je van 4 rode pepers en 4 Madame Jeanette pepertjes? Die zijn super heet maar zeer smaakvol (verkrijgbaar bij de toko). Gebruik dan om te beginnen de pitjes van deze pepertjes eerst nog even niet :)

Duurt ongeveer: 1 uur

Extra info - Als je pepertjes snijdt, trekt de stof die de hete smaak veroorzaakt (capsaïcine) in je vingers. Wrijf nooit tussendoor in je ogen. Raak überhaupt geen gevoelige plekken of slijmvliezen aan met pepervingers want het branderige gevoel blijft lang doorwerken. Met water en zeep wassen helpt niet. Je handen met (koude) olie of vettige crème wassen en daarna met water en zeep helpt wel.

Terug naar 42keuken