Champignon Crèmesoep

Boodschappen

Bakje champignons, sjalotje, 3 teentjes knoflook (minder mag ook), verse peterselie, 200 gr. crème fraîche, witte wijn (2 wijnglazen), olijfolie, 2 bouillonblokjes (bospaddestoelen), peper en zout, halve liter water

De keuken in!

Zet een pan op een laag pitje en giet er een scheut olijfolie in. Snijd de sjalot en de knoflook in stukjes en laat ze even fruiten in de olijfolie. Snijd intussen de champignons. Doe die daarna ook in de pan en zet het vuur hoger. Peper en zout erbij en beetje doorroeren. Schenk na een minuut of 4 de witte wijn in de pan en gooi de bouillonblokjes erbij. Roer daarna de crème fraîche erdoor. Giet er nu een halve liter heet water bij. Zorg ervoor dat het water niet meer kookt. Hak de peterselie fijn. Nu kun je de soep pureren met een staafmixer. Let op dat de staafmixer altijd onder de oppervlakte blijft :) Nu kan de verse peterselie erbij, nog een beetje doorroeren en opdienen. Lekker als weekendlunch of als snelle soep 's avonds, met ovenbroodjes bijvoorbeeld.

Variatietip

In plaats van sjalot, kun je ook prei gebruiken, of bosui. Wil je het iets voller, voeg dan 25 gr. roomboter toe. In plaats van peterselie, kun je ook verse tijm of andere verse kruiden toevoegen.

Duurt ongeveer: 25 minuten

Extra info - Origineel wordt champignonsoep gemaakt met een roux en paddestoelenbouillon waar later champignonstukjes aan worden toegevoegd. Roux is een mengsel van vet (roomboter) en bloem.

Terug naar 42keuken

Parmezaan Nutella Truffels

Boodschappen

Parmigiano Reggiano (Parmezaanse kaas), Nutella, cacao, poedersuiker. De hoeveelheden zijn afhankelijk van hoe veel truffels je wilt maken.

De keuken in!

Zet alvast de dingen klaar die je nodig hebt: een kom, een steelpannetje met heet water (hier moet de kom in passen), dunne prikkers, gebaksvorkjes, 2 borden en een zeefje. Zet het pannetje met water op laag vuur. Snijd de Parmezaanse kaas in kleine blokjes. Doe 1 of 2 eetlepels Nutella in de kom en plaats 'm in het steelpannetje met heet water. Zorg dat het water niet kookt. De Nutella wordt nu indirect verwarmd. Roer de Nutella tot een romige crème. (Deze methode heet au-bain-marie). Haal de kom uit het pannetje en zet 'm op een doek. Doe nu een schep poedersuiker en 2 scheppen cacao in een kommetje en roer dat goed door elkaar. Schep de mix eruit met een zeefje en bepoeder er 2 borden mee. Pak nu met een dunne prikker (of met vorkjes) een blokje Parmezaan en doop dat in de Nutella. Leg het vervolgens op het eerste bord en rol het als een sneeuwbal door de poedermix. Leg deze eerste truffel daarna voorzichtig op het tweede bord. Doe dat zo met alle parmezaantruffels. Zet het volle bord een half uur in de koelkast en leg de truffels vlak voor het serveren op een (gekoeld) schaaltje.

Variatietip

Gebruik in plaats van Nutella witte chocolade. Die smelt je op dezelfde manier als de Nutella (au-bain-marie). Wil je echt uit de bocht, overweeg dan een Parmezaanse-Nutellafondue! 

Duurt ongeveer: 15 minuten voor 9 truffels (en half uurtje in de koelkast)

Extra info - Ik wilde iets zoetigs maken met Parmezaanse kaas en de combinatie met Nutella leek me perfect. Parmezaanse-Nutellafondue was het eerste waaraan ik dacht, maar ik wilde liever een klein hapje maken. Dus dippen en dan nog een jasje er omheen tegen het plakken (cacao) en klaar was het concept voor deze truffels. Ze zijn een béétje gek maar heel lekker. Zeker na een paar dagen in de koelkast (als ze dan niet al op zijn).

Verscheen in de nieuwsbrief van Red een Kaas

Terug naar 42keuken

Parmezaans Varkenshaasje

Boodschappen

Varkenshaasje (300 gr.), Parmigiano Reggiano (Parmezaanse kaas), aubergine, sjalotje, verse salie, verse rozemarijn, droge witte wijn (150 ml., groot glas), 50 gr. roomboter, 100 gr. crème fraîche (of room), peper en zout

De keuken in!

rolladetouw-160x300.png

Snijd een paar dunne repen Parmezaanse kaas en snijd vervolgens het varkenshaasje in de lengte voor 2/3 open. Uitkijken dat je 'm niet halveert! Leg de repen parmezaan en enkele salieblaadjes erin. Vouw 'm dicht en gebruik prikkers om de beide helften aan elkaar vast te maken. In een kookwinkel kun je ook rolladetouw halen (zie plaatje), dat werkt eigenlijk makkelijker dan prikkers. Laat de roomboter op hoog vuur smelten in de pan. Zet nu de oven aan op 60 graden. Als de boter bruin begint te worden, leg je het varkenshaasje erin. Bak 'm aan alle kanten bruin in 10 tot 15 minuten en houd het vuur hoog. Snijd intussen het sjalotje en de champignons. En als laatste de aubergine (dat voorkomt bruin worden). De aubergine mag in lekkere dikke plakken. Zorg dat je een ovenschaaltje hebt voorverwarmd (heel even in de oven of 30 sec. in de magnetron). Draai het vuur laag, haal de varkenshaas uit de pan en rol 'm in aluminiumfolie. Leg 'm in de schaal en zet hem in de oven. Bak nu de sjalotsnippers en de champignons in dezelfde boter. Leg er even later de plakken aubergine bij. Druk die goed op de bodem van de pan. Strooi er verse rozemarijn en versnipperde salieblaadjes over en wat peper en zout. Tijd om af te blussen: giet de wijn langs de rand in de pan en houd het vuur nog even hoog. Schuif de pan heen en weer op het fornuis. Draai het vuur vervolgens laag. Doe de crème fraîche (of room) erbij en meng het voorzichtig met een spatel. Haal het varkenshaasje uit de folie en verwijder de prikkers of het rolladetouw. Leg 'm op een warm bord, garneer de aubergineplakken erbij en giet de saus erover. Takje rozemarijn ernaast en genieten maar. Vergeet de overgebleven witte wijn niet...

Tip: Je kunt het vocht dat in de aluminiumfolie van het varkenshaasje is achtergebleven ook nog in de pan doen en door de saus mengen. Parmezaanse kaas erover raspen is uiteraard niet verboden, maar het zou iets te overheersend kunnen worden.

Duurt ongeveer: 45 minuten

Extra info - Je hebt vast wel eens van Red een Kaas gehoord. Door de aardbevingen in Italië in mei 2012 werden Parmezaanse kazen op grote schaal ongeschikt voor de verkoop. Het overgrote deel van de kazen was echter nog heel erg geschikt voor consumpte. Red een Kaas werd een enorm succes: ruim 20.000 kilo Parmigiano-Reggianokaas ging in 2012 én 2013 naar Nederlandse keukens en zo werden de getroffen boeren gesponsord.

Verscheen in de nieuwsbrief van Red een Kaas

Terug naar 42keuken

Scrambled Frittata

Boodschappen

4 eieren, 1 sjalotje, 100 gr. crème fraîche, scheutje melk, Parmigiano Reggiano (Parmezaanse kaas, raspen), roomboter, oregano, tijm, peterselie (naar wens), peper en zout

De keuken in!

Smelt roomboter in de koekenpan en snipper het sjalotje. Laat de sjalotsnippers fruiten in de roomboter op laag vuur. Klop de 4 eieren los in een schaal en klop de crème fraîche met een scheutje melk romig. Doe de romige crème bij de eieren, samen met peper en zout, oregano en tijm en geraspte Parmezaanse kaas. Meng alles goed en luchtig met een garde. Schenk het daarna in de koekenpan en roer continu met een spatel door de pan. Zo vormen zich roomzachte 'omeletkruimels'. Je ziet en voelt wanneer ze allemaal gebakken zijn. Kies zelf wat je het lekkerst vindt: licht of goudbruin gebakken. Rasp er op het eind nog wat extra Parmezaanse kaas over en maak het af met gehakte peterselie. Lekker met toast. Buon appetito!

Variatietip

Bak kleine stukjes parmaham of bospaddestoelen mee en eventueel bosui. Met verse kruiden is het natuurlijk nog lekkerder. En probeer in plaats van toast eens röstirondjes!

Duurt ongeveer: 15 minuten

Extra info - Frittata is te vergelijken met de tortilla española. Een beetje overdreven, maar in de praktijk zou je bijna kunnen zeggen dat elk huis wel z'n eigen frittata kent. Deze scambled frittata is een kruising tussen frittata en scrambled eggs. 

Verscheen in de nieuwsbrief van Red een Kaas

Terug naar 42keuken

Pindasoep met Kipblokjes

Boodschappen

1 pot pindakaas (350 gr.), anderhalve liter water en/of verse kippenbouillon, 2 kippenbouillonblokjes (of meer), jalapeñopepertjes (te koop in pot), 4 sjalotten of 1 ui, 1 teentje knoflook, 300 gr. kipfiletblokjes, verse bladselderij

De keuken in!

Zet de pan water / bouillon op laag vuur en voeg de bouillonblokjes toe. Even roeren. Snipper de sjalotten en hak het knoflookteentje fijn. Schroei de kipfiletblokjes op hoog vuur dicht. In anti-aanbakpan kan dat zelfs zonder olie, als het vuur maar goed hoog staat. Na een paar minuten het vlees omkeren. Doe de uisnippers er na een paar minuten bij en roer goed door (beetje over de bodem wrijven met de uisnippers). Draai het vuur op half. Dan de knoflook er overheen strooien. Snijd de jalapeñoringetjes in stukjes en doe die ook bij de kip. Neem nu een kom en schep daar een pollepel bouillon in. Doe vervolgens de pindakaas bij de bouillon in de kom en roer dit met een garde tot een papje. Daarna kan het papje in de soeppan. Roer nu de soep met een garde. De kip mag nu ook bij de soep. Tip: zet een houten spatel in de pan, dan spetteren de kipblokjes niet met een plons in de soep. Haal de spatel er daarna weer uit. Nog even doorroeren en laten staan op laag vuur. Altijd opletten dat de soep niet gaat koken. Hak de verse selderij fijn en strooi die vlak voor het opdienen in de pan. Even doorroeren, klaar. Verkwikkende Oppepper Alert! :)

Variatietip

Je kunt ook meer pindakaas gebruiken dan 1 pot. En als je van erg scherp houdt, doe er dan bijvoorbeeld pikante Surinaamse pindakaas bij (zie plaatje). Wil je liever een hele zachte smaak, meng er dan een kuipje crème fraîche door (200 gr.). Doe dit bij voorkeur op het einde en haal de pan dan van het vuur, anders bestaat de kans dat het gaat schiften. Meng de crème fraîche eerst met een pollepel soep in een kom en daarna met de rest van de soep.

Duurt ongeveer: 30 minuten

Extra info - In de originele Surinaamse pindasoep zit meestal ook zoutvlees (of pekelvlees) en tom tom, dat zijn bananenballetjes. In plaats van jalapeñopepertjes uit een pot (minder scherp), worden dan ook vaak de intens hete Madame-Jeanetpepertjes gebruikt. Daar is de Faja Lobi pindakaas qua scherpte dan weer niets bij! :)

Terug naar 42keuken

Mojo Verde Cilantro

Boodschappen

6 tenen knoflook, 1 tl. grof zeezout, verse koriander, halve tl. komijnzaad (verse korreltjes, of gemalen: 'djintan'), olijfolie en een staafmixer of vijzel

De keuken in

Pel de knoflooktenen (eerst kneuzen) en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze in de vijzel of in de beker van een staafmixer. Hak de verse koriander grof en doe het erbij. Strooi het zeezout er overheen en een beetje komijnzaad (korrels of gemalen). Giet er flink wat olijfolie bij. Niet te veel, want meer toevoegen kan altijd nog. In de vijzel moet je alles goed fijnstampen en schuren, zodat het goed met elkaar mengt. In de staafmixer... dat spreekt voor zich :) De vijzelvariant is krachtiger van smaak. Je kunt zelf ontdekken welke variant en welke samenstelling je het lekkerst vindt. Heerlijk bij patat, vlees en vis, of over tomaten bijvoorbeeld. Je kunt de mojo ook gebruiken om vlees in te marineren, bijvoorbeeld voor de barbecue. Dep het vlees dan wel droog met keukenpapier voordat je het op de barbecue legt.

Variatietip

Gebruik je peterselie in plaats van koriander, dan krijg je een Mojo Verde Perejíl. Wil je de pikante variant, voeg dan een kwart van een vers Spaans pepertje toe (de rode). De pikante en rood gekleurde mojo wordt Mojo Rojo (rood) of Mojo Picón (pikant) genoemd. Sommige mensen gebruiken een klein scheutje water en/of azijn erbij. En anderen laten dan weer de komijn weg. Kies zelf.

Duurt ongeveer: 5 minuten

Extra info - Mojo's zijn koude 'sauzen' uit de Canarische keuken. Al is er niet zo heel veel te variëren, toch heeft elk huis of restaurant z'n eigen mojo. 

Terug naar 42keuken

Choco Fruit Noten Repen

Boodschappen

200 gr. elitehaver (zakje), 100 gr. gedroogde banaanschijfjes (of zakje fruitmix), 125 gr. witte chocolade, 4 el. vloeibare honing, 4 el. sinaasappeljam, 3 el. kokosschaafsel, 3 el. bloem, poedersuiker

De keuken in!

Zet de oven op 150 graden. Bedek een bakvorm van 30 cm. met bakpapier. Doe de elitehaver, de gedroogde banaan of fruitmix en het kokos in een schaal. Zeef dan de bloem erbij. Schep alles door elkaar. Zet een pannetje op laag vuur en doe de honing en de jam erin. Even goed doorroeren. Doe er een stuk witte chocola bij en kijk of het zacht smelt. Doe de rest van de chocola erbij en roer goed door. Houd het vuur laag. Als de chocola gesmolten is, giet het mengsel dan bij de notenmix in de schaal en schep alles goed door elkaar. De massa kan nu op het bakpapier in de bakvorm. Verspreid de massa gelijkmatig met een lepel. Zet 'm nu 35 minuten in de oven. Als de bovenkant donkerbruin is en taai, kan hij eruit. Dus 40 minuten bakken kan ook. Laat alles in de bakvorm afkoelen. Daarna in repen snijden en bestrooien met poedersuiker.

Variatietip

Gebruik ananas- of abrikozenjam, als je het extra zoet wilt of als je sinaasappeljam te bitter vindt. In vierhoekjes snijden kan natuurlijk ook.

Duurt ongeveer: 90 minuten (inclusief afkoelen)

Extra info - Bewaren kan bijvoorbeeld in een trommel, met stukken van het gebruikte bakpapier tussen de verschillende lagen. Een reep van 50 gr. bevat ongeveer 150 kcal., terwijl een 'mueslikoek' van 50 gr. volgens de calorietabel al gauw 270 kcal bevat, ongeveer evenveel als een Mars.

Terug naar 42keuken

Zomerse Perziksalade

Boodschappen

slamelange (zak van 75 gr.), 2 perziken, 1 gerookte kipfilet, 150 gr. geitenkaas, zongedroogde tomaatjes, verse tijm, 1 teen knoflook, olijfolie, scheutje yoghurt, peper en zout

De keuken in!

Pel de knoflook en snij de teen doormidden. Wrijf de binnenkant van de slakom in met knoflook. Dit doe je door de gesneden kanten van de halve teentjes er tegenaan te wrijven. Strooi de slamelange in de kom. Leg de zongedroogde tomaatjes even op een stuk keukenpapier, beetje droogdeppen, en snijd ze in kleine reepjes. Gooi ze daarna op de sla. Schil de perziken en snijd ze in kleine stukken. Snijd de gerookte kipfilet in kleine stukken. Perziken en kip: op de sla. Hak grof door de geitenkaas of verbrokkel de geitenkaas met de hand. Meng alles met beide handen door elkaar. Rits daarna de verse tijm erover. Maak nu de dressing voor over de salade: peper en zout, olijfolie, een scheut yoghurt en een klein scheutje water in een kop of kommetje goed door elkaar roeren. Verdeel de dressing erover en schep de salade op je bord. Lekker met vers stokbrood.

Variatietip

Meng pijnboompitten door de salade, of gecrushte & gehakte hazelnoten, of walnoten bijvoorbeeld. De dressing kun je ook maken zonder yoghurt. Heb je geen perziken, gebruik dan nectarines.

Duurt ongeveer: 10 minuten 

Extra info - Slamelange die je in de supermarkt kunt kopen, is meestal al gewassen. Dus die kun je direct gebruiken. Let even op de datum of kijk door de folie of de sla er goed uitziet. Voor dit recept heb ik de licht pittige Rucola slamelange van de AH gebruikt, met rucola, Swiss chard en lollo rossa.

Terug naar 42keuken

Choco & Peer Muffins

Boodschappen

1 pak muffinmix, 125 gr. roomboter, 2 eieren, klein blik halve peren op siroop, 5 el. chocoladevlokken, 2 stukken witte chocola, 50 ml. water (en een muffinblik)

De keuken in!

Zet de oven op 180 graden. Verdeel de vormpjes over het muffinblik. Giet de halve peren in een zeef en laat ze even uitlekken. Dep ze droog met keukenpapier en snijd ze daarna in kleine stukken. Rasp de helft van de witte chocola erover en schep de perenstukjes daarna om. Rasp de rest van de witte chocola erover. Laat de boter zacht worden (15 seconden in magnetron of au-bain-marie) en klop het in een beslagkom even crèmig met de mixer. Doe 1 ei erbij en mix het door de boter. Doe vervolgens het tweede ei erbij en weer mixen: klop de crème goed luchtig. Voeg het water erbij, mix weer even en doe daarna de muffinmix erbij. Op lage stand mixen, daarna hoger en als alles goed door elkaar geklopt is nog 1 minuut op de hoogste stand doormixen. Nu kunnen de chocoladevlokken erbij. Die moet je natuurlijk weer door het beslag mixen, maar doe dit zo kort mogelijk. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Begin met de onderste laag van de muffins. Leg dan op elke muffin een paar perenstukjes en duw die voorzichtig een klein beetje in het beslag. Dek ze daarna allemaal af met een tweede laag beslag. Als je niet genoeg beslag hebt, maak dan iets minder muffins. Kijk of ze allemaal mooi 'afgedekt' zijn. Bak ze in 16 minuten goudbruin. Uit de oven goed laten afkoelen, dan zijn ze het lekkerst.

Duurt ongeveer: 30 minuten (daarna een uurtje of 2 laten afkoelen)

Extra info - Muffinmix is te vergelijken met 125 gr. zelfrijzend bakmeel (bloem + rijsmiddel) en 125 gr. suiker. Een muffinblik voorkomt dat de muffins in de breedte uitzetten. Je koopt een muffinblik bij kookwinkels of bijvoorbeeld op een kookafdeling van een warenhuis.

Terug naar 42keuken

Pompoensoep

Boodschappen

1,5 liter water, 1 flespompoen, 2 blikjes tomatenblokjes, 4 bouillonblokjes, 1 winterwortel, 2 of 3 teentjes knoflook, 1 glas droge witte wijn, verse peterselie, mespuntje sambal oelek, olijfolie (en een staafmixer)

De keuken in!

Zet een pan met 1,5 liter water op het vuur en roer de bouillonblokjes erdoor. Je kunt eventueel een paar potten bouillon kopen of verse bouillon die je zelf hebt getrokken en ingevroren. Voeg altijd extra blokjes toe om er zeker van te zijn dat de basis voldoende kracht heeft. Schil de flespompoen en snij er kleine stukken van. De pitten kun je er trouwens gemakkelijk uithalen met een lepel. Doe de stukken pompoen in het water. Schil de wortel, snijd 'm in kleine stukken en doe die ook in de pan. Pel een paar knoflooktenen en doe ze direct in de pan, zonder ze fijn te hakken. Snij de peterselie grof klein en in de pan ermee. Daarna de blikken tomatenblokjes, het glas witte wijn een mespuntje sambal en een scheut olijfolie erbij en alles doorroeren. Het vuur mag hoog, ondertussen steeds even roeren en opletten dat het water niet gaat koken. Draai het vuur lager en leg een deksel schuin op de pan. Laat alles maximaal een kwartier op het vuur staan. Af en toe roeren. Draai vervolgens het vuur uit en laat de soep een beetje afkoelen (zonder deksel). Daarna kun je de soep pureren met een staafmixer. Let op dat de staafmixer altijd voldoende kopje-onder blijft, anders wordt de keuken oranje :) Deze romige pompoensoep bevat veel voedingsstoffen omdat de groenten door het gebruik van de staafmixer niet kapotgekookt zijn. Lekker met stokbrood of toast. Tip: smeer met een knoflookteen over de warme toast.

Variatietip

Hak verse peterselie of koriander en strooi die over de soep na het opscheppen. Je kunt ook een lepel crème fraîche of een scheutje olijfolie toevoegen. Wil je geen wortel gebruiken, voeg dan een schep suiker toe, voor het versterken van de zoetige smaak. Je kunt de wortel ook vervangen door rode puntpaprika.

Duurt ongeveer: 40 minuten

Extra info - Flespompoen smaakt net als 'gewone' pompoen en is makkelijker te schillen en in stukken te snijden. Vraag altijd om een rijpe flespompoen. Zelf kun je dit ook checken:  als de schil hard is en dof kleurt, dan is hij rijp. Een pompoen met een zachte schil is nog niet rijp of heeft bedorven vruchtvlees. Pompoenen komen doorgaans in de herfst, maar bij de groenteman zijn ze meestal het hele jaar door te koop. Heb je moeite met het schillen? Leg de pompoen dan een minuut of 10 in heet water. Het schillen gaat dan makkelijker.

Terug naar 42keuken